Werkgeluk: Eindelijk doen waar je goed in bent

doen waar je goed in bent - Werkgeluk Eindelijk doen waar je goed in bent - pexels-nappy-935977

Op zondagavond kijk je op tegen de volgende morgen. De werkweek begint weer en wie heeft er absoluut geen zin? Jij. Al voor een langere tijd ben je ongelukkig in je werk. In deze serie lees je de vijf aspecten die werkgeluk veroorzaken, hoe het komt dat je geen zin hebt in je werk én wat je daaraan kunt doen. Ook handig wanneer je nog studeert, weet je gelijk waar je op moet letten in je toekomstige baan! In dit deel: Eindelijk doen waar je goed in bent!

De vijf aspecten van werkgeluk

Als je ongelukkig bent met je werk, levert het je niet genoeg (meer) op ten opzichte van wat je erin steekt: kostbare tijd en energie. Jouw werkgeluk wordt bepaald door de volgende vijf aspecten: betekenis, competentie, autonomie, verbondenheid en plezier. In deze aflevering staat competentie centraal. 


Ergens goed in zijn

Competentie betekent dat je het gevoel hebt dat je goed bent in wat je doet. Dat je van jezelf weet dat je een taak met de juiste kennis en vaardigheden kan afronden. Op het moment dat jij ergens competent in bent, dus het goed kan, vind je het automatisch leuker om te doen en ga je dus ook met meer plezier naar je werk.

Jij hebt zeker weten een aantal dingen waar je goed in bent. Door je werk hierop aan te passen, zal jij meer werkplezier ervaren want het is nu eenmaal fijn om goed in je werk te zijn! Maar dat is niet de enige strategie.

Competent worden kan je leren

Er zijn ook werkzaamheden en/of werkgebieden waar je nog niet zo goed in bent, maar waar je wel erg in bent geïnteresseerd. Op het moment dat je iets nog niet zo goed kan maar jij er wel geïnteresseerd in bent en wilt leren, kan jij er in de toekomst competent in worden. Tenslotte leer je elke keer weer nieuwe dingen en valt er steeds weer iets nieuws te leren, binnen welk vakgebied dan ook. Dit proces van ergens competent in worden vergroot ook je werkplezier. Het is daarbij wel belangrijk dat je voldoende de kans krijgt om het nieuwe aan te leren.

De dingen waar jij nu competent in bent, heb je vroeger geleerd. En daar kan je nu de vruchten van plukken. Competentie is niet iets waar je mee geboren wordt, maar wat je leert. Tenzij je Mozart bent misschien. Uiteraard heeft iedereen andere kwaliteiten en talenten. Als jij in deze kwaliteiten en talenten investeert door je er verder in te ontwikkelen, wordt je er vanzelf competent in.

Eindelijk doen waar je goed in bent

Competent zijn en je competent voelen zijn twee verschillende dingen. Competent zijn betekent dat je ergens daadwerkelijk goed in bent.

Als jij werk doet waarbij je continu het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent of dat je faalt, maakt dat jou op den duur onzeker. Je kunt dan twee dingen doen om je werkplezier te vergroten:

  1. Ben je er in geïnteresseerd? Zorg dan dat je er competent in wordt. Maak jouw ontwikkelpad concreet en je vergroot direct je werkplezier!
  2. Ben je er niet in geïnteresseerd? Zorg er dan voor dat je de taak kunt delegeren of uitbesteden, zo vergroot je direct je werkplezier.

Zo zorg jij ervoor dat je je competent voelt in je werk

Je competent voelen is dat jij je bewust bent van het feit dat je ergens goed in bent én dat dit ook wordt erkend door je omgeving. Als jouw werkgever je steeds vertelt dat je dingen niet goed gedaan hebt, zorgt dat ervoor dat jij je op een gegeven moment niet meer prettig voelt op je werk. Het voelt alsof je op eieren moet lopen, je jezelf moet bewijzen en hierdoor eigenlijk niet meer echt jezelf kan zijn. Laat staan dat je werkplezier ervaart.

Als jij je niet competent voelt, kan je twee dingen doen om jouw werkplezier te vergroten:

  1. Feedback vragen aan je leidinggevende of andere betrokkenen: Zo krijg je meer inzicht in wat er wél goed gaat waardoor jij je daarover competent gaat voelen. En je krijgt meer inzicht in wat je nog kunt verbeteren, zodat jij je daarin kunt ontwikkelen om er competent in te worden.
  2. Als jouw leidinggevende jouw kwaliteiten niet erkent en er nooit een compliment af kan en/of je altijd de dingen op je bordje krijgt waar je niet goed in bent, dan is het tijd om na te denken of je wel op de goede plek zit.

 Dit is het tweede deel in een 5-delige serie over werkgeluk. Volgende week wordt deel 3 gepubliceerd, over geluk en autonomie ervaren.

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Droombaan, Loopbaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Werkgeluk: Eindelijk doen waar je goed in bent'?