Werkgeluk: Meer plezier uit je werk halen

Werkgeluk Meer plezier uit je werk halen-pexels-christina-morillo-1181743

Op zondagavond kijk je op tegen de volgende morgen. De werkweek begint weer en wie heeft er absoluut geen zin? Jij. Al voor een langere tijd ben je ongelukkig in je werk. In deze serie lees je de vijf aspecten die werkgeluk veroorzaken, hoe het komt dat je geen zin hebt in je werk én wat je daaraan kunt doen. Ook handig wanneer je nog studeert, weet je gelijk waar je op moet letten in je toekomstige baan! In dit deel: Werkgeluk: Meer plezier uit je werk halen.

De vijf aspecten van werkgeluk

Als je ongelukkig bent met je werk, levert het je niet genoeg (meer) op ten opzichte van wat je erin steekt: kostbare tijd en energie. Jouw werkgeluk wordt bepaald door de volgende vijf aspecten: betekenis, competentie, autonomie, verbondenheid en plezier. In deze aflevering staat plezier centraal. 


Werken = plezier ?!

Als je geen plezier ervaart in je werk, dan zal je geen zin in je werk hebben (duh). Natuurlijk werk je om geld te verdienen, maar als je geen plezier en energie uit je werk haalt, dan duren alle dagen wel erg lang.

Plezier is korte termijn geluk

Toch is er een groot verschil tussen plezier en voldoening. Plezier in je werk is een vorm van korte termijn geluk. Plezier in je werk krijg je als je lacht met iemand, als je een teamgevoel hebt, niet teveel verantwoordelijkheid of druk ervaart. De momenten dat je rustig aan je taken kan werken en je tussendoor fijne momenten ervaart (werk- of niet-werkgerelateerd) zorgen voor een verhoging in je plezier. Dit kan je dus ook hebben als je geen voldoening meer uit je werk haalt.

Meer plezier uit je werk halen

Er zijn verschillende manieren hoe je meer plezier uit je werk kan halen. Een manier die daar goed voor geschikt is om een doel te bepalen voor de dag. Dit doel bepaal je natuurlijk zelf en het zorgt, naast plezier, ook voor meer focus. Als je weet wat je te doen staat, ervaar je meer plezier dan wanneer je de dag gewoon over je heen laat komen.

Daarnaast kan je ervoor zorgen dat je een leuke tijd hebt met je collega’s. Investeer dus in de band die je met hen hebt en vraag oprecht hoe het met hem/haar gaat.

Én een belangrijke tip nog is: daag jezelf uit binnen je werk! Waar wil jij zélf beter in worden? Wat wil je graag leren? Wat is jouw persoonlijke doel binnen je werk?

Andere manieren om meer plezier uit je werk te halen

Schrijf een aantal dingen op die jou op dit moment plezier geven in je werk. Trek deze dingen naar de voorgrond. Focus je dus niet op de dingen die je geen plezier geven, maar op de dingen die jou wel plezier geven en probeer daar meer van te doen.

Weet je dat je zelfs plezier kan beleven ondanks dat je werk niet echt meer bij je past? Let op die pleziermomentjes; en in de tussentijd kan je op zoek naar werk waar je wel voldoening (lange termijn geluk) in zal ervaren. Dit is een goede manier om je werk dragelijker voor jezelf te maken. Als er licht aan het einde van de tunnel is, zal je meer plezier uit je huidige werk halen en dingen van de positieve kant kunnen bekijken.


Dit is het vijfde deel in een 5-delige serie over werkgeluk. 

Tags: Ambitie en succes, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Werkgeluk: Meer plezier uit je werk halen'?