Zo vind je een baan via LinkedIn

Baan vinden via LinkedIn

LinkedIn is een mooi platform om een baan of stage te zoeken, maar hoe doe je dit nu eigenlijk? Als jij die baan heel graag wilt, dan is het belangrijk om een aantal stappen te nemen vóórdat je solliciteert. Dus voordat je op de knop drukt en jouw online sollicitatie verstuurt. In dit artikel legt coach Yvonne Dam je uit hoe je het beste een baan of stage via LinkedIn zoekt.

Check in hoeverre jouw profiel een match is

Dit wordt vaak al automatisch aangegeven op LinkedIn. De LinkedIn features veranderen continu. Werd er tot voor kort nog aangegeven in hoeverre jouw profiel voldeed in percentages, nu staat er alleen ‘jouw profiel is een match’. Het is aan jou om na te gaan wat de belangrijkste functie vereisten zijn en om te kijken of jouw profiel al deze punten omvat.

Bel naar aanleiding van de vacature

Vaak staat er een contact persoon in de vacature genoemd. Bel deze persoon voordat je solliciteert. Vraag wat voor dit bedrijf heel belangrijk is. Ga in op de vereisten en zorg dat je goed begrijpt wanneer iemand word uitgenodigd op gesprek. Vervolgens verwerk je dit in jouw LinkedIn profiel, CV en je begeleidend schrijven. Staat er niemand genoemd? Bel alsnog en vraag om een doorverbinding naar recruitment.

Update jouw profiel

De volgende stap is om jouw LinkedIn profiel na te lopen, en aan te passen. Kijk goed naar de volgende zaken, en pas die zo nodig aan:

  • ‘functietitels’, laat deze dezelfde zijn als gevraagd in de vacature
  • werkervaring, deed je wat wordt gevraagd in de vacature, laat dit zien per ‘ervaring’
  • ‘vaardigheden en onderschrijvingen’, zorg dat alle gevraagde vaardigheden ook in jouw profiel te vinden zijn
  • ‘aanbevelingen’, deze moeten een goede indruk zien van jou. Zodat direct duidelijk is waarom jij geschikt bent voor de baan.
  • ‘profielfoto’, zorg dat deze nog up to date is. En mensen jou van je foto herkennen.

Update jouw CV

Bij iedere vacature die jij beantwoord is het belangrijk dat je ook jouw CV update. Let op jouw functietitels, de werkervaring en zorg ervoor dat alle functie vereisten terug komen in je CV. Daarnaast is het van belang dat je CV direct uitnodigt tot een gesprek.

Like de bedrijfspagina van het bedrijf waar je wilt solliciteren

Er zijn organisaties die jouw vacature niet in overweging nemen, tenzij jij hen volgt op LinkedIn. Doe dit dus voordat je de sollicitatie instuurt. Het volgen van jouw favoriete toekomstige werkgever, door hun bedrijfspagina te liken, helpt je sowieso met het spotten van hun vacatures.

Stuur connectie verzoeken

Connect online met de belanghebbenden van het bedrijf waar je solliciteert. Dit zijn:

  • Recruitment (niet enkel deze recruiter)
  • HR
  • Talent management team
  • Degene die nu jouw baan heeft
  • De manager van degene die nu jouw baan heeft
  • Directe collega’s van degene die nu jouw baan heeft

Solliciteer

Dit kan rechtstreeks, en soms met attachment. Zorg dat je goed uitzoekt voordat je op de verzend knop drukt, wat wel en niet bijgesloten dient te worden. Vaak is een aanbiedingsbrief overbodig, dan is het nog belangrijker dat jouw LinkedIn profiel en CV voor zich spreken. Controleer alles twee keer, laat bij voorkeur iemand anders mee lezen, voordat jij jouw sollicitatie met de juiste bijlagen verzend.

Bouw relaties op

Nu je geconnect bent met veel van jouw toekomstige relaties op LinkedIn, is het van belang om een relatie met hen op te bouwen. Stuur jouw nieuwe connecties een persoonlijk bericht. Like en geef reacties op hun posts. Reageer op de posts op de bedrijfspagina. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent, zodat ze straks direct jouw naam herkennen in het selectieproces.

Tags: Droombaan, Scoor die baan, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo vind je een baan via LinkedIn'?