Afgestudeerd en een baan die niet bij me past – wat nu?

een baan die niet bij me past

Een gastbijdrage van Janneke Vissers:

Over het schrijven van mijn scriptie en mijn afstuderen heb ik lang gedaan. Ik was doodsbang voor wat mij na het afstuderen te wachten stond. De periode van 2012 – 2013 was een beroerde tijd om af te studeren (want: volop crisis). Ook koos ik een master die ‘lekker breed’ was en het ontbreken van een specialisatie bleek een groot nadeel bij het vinden van een baan. Business courses, Inhousedagen en borrels bij multinationals, banken en consultancykantoren liep ik af om erachter te komen wat bij me paste. Het werd een fulltime baan op zich.

Verwachtingen bijstellen

Ik solliciteerde me suf en hoewel ik meestal wel door de eerste paar rondes kwam kreeg ik afwijzing na afwijzing. Wat deed ik verkeerd? Ik begon enorm aan mezelf te twijfelen: was ik wel goed genoeg voor een traineeship? Ik had toch een goed cv? Mijn zelfvertrouwen liep een behoorlijke deuk op. Mijn (wellicht wat te hoge) verwachtingen dat ik na mijn afstuderen snel een gaaf traineeship zou vinden viel al snel in duigen.

Een baan die niet bij me past, wat nu?

Een hoop sollicitaties en afwijzingen later werd ik aangenomen voor het graduate programma bij een grote IT- consultant op de Zuidas. Ik was in eerste instantie ontzettend blij. Maar ik merkte al vrij snel dat status van de corporate-wereld die mij eerst zo geweldig leek totaal niet bij me paste. Dit was een echte eye-opener, maar ook ik was ook weer terug bij af: want wat past er dan wél bij mij?

Bang om de knoop door te hakken

Achteraf kan ik zeggen dat ik veel te lang in mijn eerste baan ben blijven hangen, omdat ik bang was om de verkeerde keuze te maken. De angst om na die eerste baan het verkeerde te kiezen werkte verlammend; ik was ongelukkig maar ik deed niks. Het was alsof ik wachtte totdat iemand anders de knoop voor mij zou doorhakken. Dit zorgde er mede voor dat ik overspannen raakte.

Een leven leiden waar je blij van wordt

Inmiddels heb ik geleerd dat het soms beter is om een ‘verkeerde’ keuze te maken dan om helemaal niets te kiezen. Elke keuze die ik maakte leverde een leermoment op en zo kwam ik er steeds beter achter wat ik wél wilde. Hoewel het nog twee banen en dus ‘verkeerde’ keuzes heeft gekost, durfde ik uiteindelijk de stap te wagen om te gaan ondernemen. Iets wat ik al jaren wil maar steeds voor me uitschoof omdat ik het eng vond.

Gelukkig besefte ik op tijd dat ik zelf de verantwoordelijkheid draag over mijn eigen leven en dat ik daarvoor keuzes moet maken die leiden tot het leven waar ik blij van word.  En alle leermomenten die tot die keuze hebben geleid zou ik voor geen goud willen missen.

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Drijfveren, Ken jezelf
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Afgestudeerd en een baan die niet bij me past – wat nu?'?