Een droombaan – Hoe dan? 8 Vragen aan Erik Smithuis

Onlangs had ik mijn laatste stagedag bij de leukste stichting van Nederland: 4YoungPeople. Vandaag heb ik een interview met de oprichter, Erik Smithuis. Van hem volgde ik ooit de training: ‘Wat wil ik met mijn toekomst?’ Ik werd geraakt door zijn verhaal; de training gaf mij een boost om te kiezen voor mijn persoonlijke groei. Daarom ben ik benieuwd naar zijn tips voor het vinden van een droombaan.

1 Wat is een droombaan?

Een droombaan is het werk waar je jouw talenten in kwijt kunt. Je doet je werk met energie en plezier. Een droombaan vraagt daarnaast om realiteitszin. Een droombaan klinkt alsof het altijd 100% fijn en goed moet zijn. Dit klopt niet. Af en toe is het lastig en worden we getest. Soms komt een droombaan pas na tien, twintig of dertig jaar. Dat maakt niet uit, het hoort allemaal bij de reis.

2 Hoe herken ik mijn droombaan?

Vooraf herkennen is lastig. Je maakt je een voorstelling, maar als je eenmaal aan het werk bent, kun je je werk pas een cijfer geven. Geef jij je werk een 8, 9 of een 10? Krijg je een glimlach wanneer je eraan denkt en ermee bezig bent? Dan zit je in je droombaan. Daarnaast heb je ook organisatie-fit en functie-fit. Als jij jezelf thuis voelt in de organisatie en in de functie, dan zit het goed. 

IMG_6104

3 Waar moet ik beginnen met het vinden van mijn droombaan?

Scherper en dieper naar jezelf kijken. De meeste mensen zoeken geluk vooral buiten zichzelf, maar de weg naar geluk ligt binnen in jezelf. Stel jezelf dus de vragen: Waar krijg ik energie van? Waar ligt mijn talent? Vraag ook hulp aan je omgeving. Stuur een e-mail naar vijf mensen die je goed kennen en vraag: Waar ben ik goed in? Het begint allemaal met zelfonderzoek. Het is waardevol om te weten wat je niet wilt, om zo te weten wat je wel wilt. Als je weet naar welk land je op vakantie wilt, kun je pas je reis boeken. 

4 Wat is jouw droombaan?

Een ander woord voor droombaan, zei Oprah Winfrey, is je lievelingsplek. Mijn droombaan of lievelingsplek is op het podium staan en spreken voor groepen en leren van elkaar. Dat is wat ik het allerliefste doe. Daarnaast schrijf en studeer ik graag.  Ook ben ik creatief bezig met het bedenken van nieuwe ideeën of concepten. 

5 Welke keuzes heb je gemaakt?

Veel keuzes. Sommige bewust, andere onbewust. Ik zat bij een grote multinational, maar wilde meer richting de opleidingswereld. Iemand zei tegen mij: Dichtbij het vuur warm je jezelf het beste. Als je jezelf verder wilt ontwikkelen, moet je daar naartoe gaan waar je wilt zijn. Als jij ooit een restaurant wilt beginnen, ga dan werken in een restaurant. En vergeet niet: moeilijke tijden zijn niet altijd slechte tijden. Bij de multinational had ik veel geleerd over de opleidingsbranche en dat kon ik meenemen bij de oprichting van ICM en 4YoungPeople.

6 Wat is jouw motto als het even tegenzit?

Een motto heb ik niet echt. Voor mij is spiritualiteit heel belangrijk. Op sommige momenten voel je dat je gedragen wordt door iets groters dan jezelf. Dit voelen zou ik iedereen toewensen, want het geeft je ontzettend veel kracht en energie. 

IMG_6117

7 Wanneer had je het gevoel ‘ik zit op de juiste weg’?

Dit had ik op veel momenten, helemaal toen ik voor mezelf begon. Toen we Great Place to Work werden, kregen we een bevestiging vanuit het bedrijf. We hebben succes en resultaat geboekt, zowel financieel als emotioneel. Dit voel je ook op de evenementen. Daarnaast geloof ik dat het niet gaat om winnen of verliezen, maar om winnen of leren.

8 Welke drie tips heb je voor diegenen die op zoek zijn naar een droombaan?

  1. Kijk allereerst bij jezelf naar binnen. Besteed veel tijd aan trainingen, zelfontwikkeling en coaching. Ook een-op-een coachen is belangrijk. Laat je begeleiden door zeer goede, betrouwbare mensen die al een fase verder zijn.
  2. Zoek de stilte en de rust op en voel waar je energie van krijgt. Wat is echt belangrijk voor jou? Durf keuzes te maken en tegen veel dingen nee te zeggen. Kijk naar de massa en doe het tegenovergestelde.
  3. Besteed veel tijd aan het kiezen van je eigen weg, ook als het spannend is. Daar waar het spannend is, wordt je vertrouwen getest. Iemand die moedig is, is iemand die het ondanks de angst toch doet.

Wil jij ook alles uit je leven halen en je dromen ontdekken en verwezenlijken? Bij 4YoungPeople kun je nu een unieke seminarreeks van Erik volgen.  Kijk voor meer informatie op www.4youngpeople.nl. Ik doe mee, jij ook?

Tags: Ambitie en succes, Droombaan, Droombaanreis, Geluk
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een droombaan – Hoe dan? 8 Vragen aan Erik Smithuis'?