Je droombaan vinden – Hoe dan? 8 Vragen aan Huub van Zwieten

Op mijn ontdekkingsreis naar een droombaan heb ik inmiddels al veel mooie mensen mogen interviewen. Iedereen heeft voor mij een bijzonder verhaal en waardevolle lessen en elke keer krijg ik energie van de inzichten. Daarmee prijs ik me gelukkig, vooral omdat ik wat ik leer kan delen met jullie.

Droombaangoeroe

Vandaag heb ik een interview met Huub van Zwieten, bekend van het Droombaanhotel en boeken als ‘Het merk ik®’ en ‘Een onweerstaanbaar CV’Huub wordt ook wel de ‘droombaangoeroe’ genoemd. Graag wil ik hem ontmoeten; zijn visie op een droombaan is een puzzelstukje in mijn zoektocht. Momenteel verblijft Huub in Zuid-Afrika, een prachtig land met veel diversiteit. De ideale omgeving voor nieuwe energie en bruisende ideeën. Helaas dus geen reallife-ontmoeting – misschien later – maar een interview via Skype. Anders was het koffietje wel duur geworden!

Tablemountain_image_by_marlouvdheijden_560x400

1. Wat is een droombaan?

Een droombaan is een baan waar je jouw talenten kunt inzetten op een manier waarop anderen er ook iets aan hebben. Het is daarmee de snelste manier naar geluk en succes. Bij een droombaan krijg je het gevoel dat werk geen werk is, maar een expressie van wie je bent. Werk is na liefde het mooiste wat je als mens te bieden hebt. Werk is liefde in actie. Als je op deze manier naar je werk kijkt, is het veel meer dan een manier om geld te verdienen. Tijdens je vakantie en gedurende het weekend kijk je dan al uit naar je ‘werk’. 

2. Hoe herken ik mijn droombaan?

Als je er energie van krijgt, het gevoel dat je helemaal tot je recht komt. Energie krijgen is het belangrijkste. Als je kijkt naar de definitie van werk, dan is werk iets wat moeite kost. Een droombaan kost geen moeite. Fysiek misschien wel, maar niet in de energiebalans.

3. Hoe vind ik mijn droombaan? Waar moet ik beginnen?

Wat je moet doen, is onderzoeken wat je te bieden hebt. Stel niet de vraag Wat wil ik? maar Wat heb ik te bieden? Je droombaan is gewoon doen wat je te bieden hebt. Iedereen is uniek, daar zijn we het over eens, maar die uniciteit vangen is lastig. Onderzoek wat je uniek maakt en doe oefeningen, deze staan ook in mijn boeken. Zie de oefeningen als puzzelstukjes; het is een puzzeltocht waarin je de puzzelstukjes verzamelt. Een droombaan is niet statisch, je droom blijft niet hetzelfde van je vijfde tot je zeventigste. Ik doe nu dingen waarvan ik tien jaar geleden niet had gedacht ze nu te doen. Het is een dynamisch proces, een moving target

image_droombaanhotel_by_huub_van_zwieten_560x400

4. Wat is jouw droombaan?

Momenteel zit ik in Zuid-Afrika voor nieuwe invloeden. Ook hier leg ik steeds puzzelstukjes. Door impulsen te volgen en mezelf af te vragen: Wat heb ik hier te bieden? Het exacte plaatje weet ik nog niet, welke elementen erin zitten wel. Nu ben ik bezig met een fabriekje voor brandstof, met mensen uit de hotel business en daarnaast wil ik sowieso mensen helpen. Het zijn allemaal elementen en dat is de kunst. Het is een legpuzzel, zonder dat je het eindresultaat ziet. Heb jij de rust bij het leggen van de puzzel, zonder het eindresultaat te zien? Visualiseer wat je wilt en kies welke puzzelstukjes bij je horen en welke niet. 

5. Welke keuzes heb jij gemaakt op weg naar je droombaan?

De keuze om zelfstandig ondernemer te worden. De keuze om naar Kaapstad te gaan. De keuze om mijn gevoel te volgen. Ook als de exacte bestemming onbekend is, toch op je doel afgaan. Autonoom zijn. Er zijn altijd mensen die je wijze adviezen willen geven en dingen afraden. Blijf bij jezelf, ondanks wat iedereen zegt. Er mislukt meer dan er goed gaat. Bereid je hierop voor en blijf doorzetten. 

6. Wat is jouw motto om door te gaan wanneer het tegenzit met het realiseren van je droombaan?

De meeste dromen zijn bedrog, behalve die waar je werk van maakt.

Een droombaan komt niet vanzelf. Je zult je stinkende best moeten doen. Niemand anders gaat dit voor je doen!

Huub_van_zwieten_droombaanhotel_560x400

7. Wanneer was jouw moment dat alles op zijn plek viel?

Ja, dat zijn er best wel heel veel. Als je jouw intuïtie volgt en daarop in actie komt, gaat er van alles stromen. Wanneer alles stroomt als je actie neemt op je intuïtie, weet je dat je op het juiste pad zit. 

8. Welke drie tips heb je voor young professionals op zoek naar hun droombaan?

1. Een droombaan is iets waar niet iedereen in gelooft. Geloof dat het mogelijk is. Daarmee maak je een groot onderscheid op andere mensen. Je leven gaat eruitzien zoals je het zelf gelooft; een self fulfilling prophecy.

2. Luister naar je intuïtie, ook als anderen er tegenin gaan. Blijf bij je gevoel.

3. Kom in actie. Zonder actie gebeurt er helemaal niks. Actie betekent dat je stappen gaat zetten zonder dat je vooraf weet waar die exact toe zullen leiden. Als jij niks doet, dan komt het niet op je pad. Het wordt niet in je schoot geworpen.

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Droombaan, Droombaanreis, Ken jezelf, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Je droombaan vinden – Hoe dan? 8 Vragen aan Huub van Zwieten'?