Een droombaan – Hoe dan? 8 Vragen aan Jaantje Thiadens

Vandaag pak ik de trein naar Amsterdam Zuid. Bij een koffietentje heb ik afgesproken met Jaantje Thiadens. Jaantje geeft al jarenlang training aan young professionals die meer geluk en succes willen ervaren. Daarnaast kan Jaantje heel mooi en beeldend vertellen en helpt ze jongeren om belangrijke kernwaarden en kwaliteiten te vinden. Daarom wil ik graag haar visie horen op het vinden van een droombaan.

1. Wat is een droombaan?

Een baan waarin je jezelf blijft ontwikkelen en doet wat je écht belangrijk vindt. Waar je omgeven wordt door dezelfde soort mensen, uitgedaagd wordt en ruimte ervaart om je werk op jouw eigen wijze vorm te geven. Mensen blijken het gelukkigst wanneer ze vooruitgang boeken en van betekenis kunnen zijn.

2. Hoe herken ik mijn droombaan?

Je hebt energiegevers en energievreters. Je hebt aspecten in je (huidige) werk die je leuk vindt: de energiegevers. Ze geven informatie over welke richting je op wilt bewegen, waar je goed in bent of waar je meer van zou willen. Dit zijn de ingrediënten voor je droombaan. Een vraag die je kunt stellen is: wat kan ik hier leren, wat wil ik (binnen mijn huidige functie) ontwikkelen?

3. Waar moet ik beginnen?

Start niet buiten jezelf, maar richt je aandacht eerst op jezelf. Wat is jouw verlangen? Wie wil je zijn? Wat past daarbij? Wat wil je ontwikkelen? En hoe wil je later herinnerd worden als je er niet meer bent? Al deze vragen geven richting aan wat jij écht belangrijk vindt. Een mooi boek vind ik Als ik het leven over mocht doen van Bronnie Ware. Zij werkte als verpleegkundige in een hospice en sprak met mensen die op sterven lagen. Ze stelde hun de vraag waar ze spijt van hadden of wat ze anders hadden willen doen in hun leven. In de antwoorden van deze mensen bleken veel overeenkomsten te zitten. De volgende vijf reacties kwamen het meeste voor:

  1. De moed om een leven trouw aan mezelf te leiden, in plaats van wat anderen van mij verwachtten.
  2. Minder hard werken.
  3. Gevoelens uiten. Het onderdrukken van gevoelens leidde tot zowel mentale als fysieke klachten. Ook zorgde het voor oppervlakkige relaties.
  4. Vriendschappen koesteren. Op je sterfbed tellen liefde en relaties, niet je status of geld.
  5. Gelukkiger zijn. Niet vast blijven zitten in oude patronen en gewoontes, de moed hebben om dingen te veranderen en om gekke dingen te doen.

Maak gebruik van deze inzichten om te bepalen wat jij echt belangrijk vindt. Waarom doe jij het werk dat je doet? Op deze vraag kun je grofweg drie typen antwoorden geven: buikantwoorden, hartantwoorden en hoofdantwoorden. Om je eigen beweegredenen scherp in beeld te krijgen, is het van belang te weten waardoor jij je laat leiden. Door je buik? Je hart? Of je hoofd? Of een combinatie van deze drie? Welke van deze drie bestuurders is het sterkst? En hoe verhouden ze zich tot elkaar?

Jaantje-Bus

4. Wat is jouw droombaan?

Vroeger wilde ik graag zigeunerin worden. Daar zitten aspecten in die raken aan wie ik ben en wil zijn. Vrij om te gaan en komen, avontuurlijk, mensen ontmoeten, intens, intuïtief, de kern rakend, basaal en onverstoorbaar. Onlangs heb ik een Düsseldorfer Mercedesbus gekocht, die ik ga ombouwen tot coachbus. Hiermee ga ik trajecten aanbieden waarbij ik een dag of dagdelen met iemand op pad ga, zodat mensen meer in contact komen met hun kern en levensenergie. Waar ze naar verlangen, daar gaan wij naartoe! Bijvoorbeeld het strand, bos, de heide of wherever. We wandelen en gebruiken de rust van de natuur en beweging voor een maximaal resultaat. De inzichten die je opdoet, verwerk je tijdens de sessie die daarop volgt in de bus.

Mijn droombaan is mensen met aandacht begeleiden op hun levenspad. Ze uit te dagen om alles uit het leven te halen wat erin zit en trouw te zijn aan zichzelf. In alles wat ik doe, staat altijd het contact met jezelf centraal. Het gaat om het ontwikkelen van de rode draad, jezelf en anderen ontmoeten. Daarbij gaat het om het ontwikkelen van bewustzijn en balans tussen je hoofd, hart en buik. Onlangs hebben we een droomplek gevonden onder de rook van Amsterdam waar we mogen wonen en daar zal ik ook trainingen gaan verzorgen. Eigenlijk ben ik een en al bezig met mijn dromen dus.

5. Welke keuzes heb je gemaakt?

De belangrijkste keuze is dat ik proactief ben door regelmatig stil te staan bij wat ik wil leren of ontwikkelen. Sta stil en ga daarna op weg, het gaat om de reis, niet om de bestemming. Maak je reis door trouw te zijn aan wat jij belangrijk vindt, zodat de reis zelf de moeite waard is. Ervaar liever een weg die waardevol, verrijkend en vervullend is, dan een weg van vermijden, veiligheid, en voorspelbaarheid.

Jaantje-Boerderij

6. Wat is jouw motto om door te gaan?

Eigenlijk heb ik altijd twee belangrijke uitspraken in gedachten.

Leer of je eeuwig zult leven. Leef alsof je morgen zult sterven.

Oftewel: blijf heel dicht bij wat je belangrijk vindt, trouw aan je waarden. Gebruik deze als kompas voor de lange termijn, het bepaalt je koers. Leef tegelijkertijd intens in het moment, geniet van de cadeautjes van het leven, zoals een mooie zonsopgang, een vrijpartij of een goede koffie.

Geef me de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen, de moed te accepteren wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het verschil te zien.

Je kunt je leven en wat je overkomt niet controleren. Gevoelens, gedachten, gebeurtenissen; ze komen en gaan. Je kunt je ertegen verzetten, maar dat berokkent uiteindelijk meer schade dan dat het je iets oplevert. Als je dit kunt aanvaarden, hoef je jezelf niet bezig te houden met deze strijd. Je kunt je aandacht richten op wat je belangrijk vindt. Daarmee regisseer je jouw leven en dat vergt ook moed. Het is ontzettend spannend om je dromen waar te maken! Er is geen enkele garantie op succes en het is de kunst toch op weg te gaan.

7. Wat was het moment dat je dacht ‘dit is het’?

Als ik van mijn weg af raak, dan krijg ik een knagend gevoel. Dan weet ik dat ik niet trouw aan mezelf ben. Wanneer er iets toevalt, is dit een geluksmoment en dan weet ik dat daar een schat verborgen ligt. Mijn hart gebruik ik om te weten of het klopt wat ik doe, mijn verstand om te analyseren wat erin verstopt zit en mijn wil om er vorm aan te geven. Ik heb geschiedenis gestudeerd om te begrijpen wat mensen in tijd en ruimte beweegt. Daarna ging ik lesgeven om te leren presenteren, groepen te begeleiden en iets ingewikkelds tot de kern te brengen.

In essentie doe ik dat nog steeds. Nu in de vorm van het begeleiden van mensen die vastlopen in hun eigen geschiedenis, die ze willen ontrafelen om met meer bewustzijn hun leven vorm te geven. Een leven waar ze naar verlangen. Belangrijk is je hoofd, hart en buik in balans leren gebruiken, je bewust te worden van je verleden, heden en gewenste toekomst. Dromen waarmaken is heel spannend, ga met al je angsten gewoon onderweg!

8. Wat zijn jouw drie tips voor young professionals?

1. Neem tijd om stil te staan bij wat je belangrijk vindt en welke kwaliteiten je graag wilt inzetten.

2. Ontdek wie je bent. Denk aan wat je vroeger wilde worden als kind. Kijk naar welke aspecten en kwaliteiten daarin verstopt zitten, die je belangrijk vindt en vond. Wie was je en waar droomde je van?

3. Durf jezelf te ontwikkelen, denk in kleine stapjes. Droom groot en zet kleine stappen. Durf te leven.

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren, Droombaan, Droombaanreis, Ken jezelf, Persoonlijke ontwikkeling, Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een droombaan – Hoe dan? 8 Vragen aan Jaantje Thiadens'?