Een sollicitatiegesprek via Skype voorbereiden

Skype

Dankzij Skype kan je op élke droombaan reageren. Die aan de andere kant van het land of van de wereld. Eigenlijk is het een normaal interview, alleen niet in dezelfde ruimte. Toch vinden Young Professionals het wat onwennig om via de webcam te solliciteren. Met deze 4 tips ga je goed voorbereid je Skype-sollicitatie in:

1. Kies een representatieve gebruikersnaam en profielfoto voor je Skype-profiel

Online zijn je foto en gebruikersnaam de eerste indruk die de recruiter van je krijgt. We hoeven jou dus niet uit te leggen dat een incoming call van @Jeroentje_83, die op zijn profielfoto een biertje drinkt op een festival, een niet al te best beeld geeft van jouw zakelijke kwaliteiten.

Stel als gebruikersnaam je voor- en achternaam in, of een variatie daarop, en kies een foto die je ook op je cv zou zetten.

2. Zorg voor een professionele omgeving

Een skype-interview doe je meestal vanuit huis, dus een deel van jouw leefomgeving is in beeld. Check even wat er op de achtergrond in beeld is als jij achter je scherm zit. Een berg kleding? Een aanrecht vol vieze vaat? Doe maar niet. Ga in een (opgeruimde!) studeerkamer zitten, of zoek een plek met een zo neutraal mogelijke achtergrond. Schuif desnoods wat meubels aan de kant of haal een poster van de muur.

3. Kleed je verzorgd

Ook al hoef je voor een Skype-gesprek de deur niet uit, kleed je alsof je naar kantoor gaat. Het kan wat overdreven voelen om een 3-delig kostuum te kopen voor een online sollicitatiegesprek, maar bij sollicitatiegesprekken geldt altijd: liever overdressed dan underdressed. Dus kam je haar en trek een nette blouse aan met een jasje.

Oh ja, let ook op je broek en schoenen! Je weet maar nooit of je tijdens het gesprek op wilt staan om iets te pakken of een technisch probleem op te lossen. Het staat lullig als je dan een trainingsbroek aan blijkt te hebben.

4. Zorg dat alles vlekkeloos verloopt

Uiteraard heb je antwoord op alle vragen van de recruiter, heb je een pitch voorbereid en weet je welke vragen je nog wilt stellen. Inhoudelijk ben je er dus helemaal klaar voor. Steek nu nog wat tijd in alle randzaken. Heb je een goede internetverbinding, ben je goed in beeld en werkt je geluid optimaal? Test het even door met een vriend(in) te Skypen.

Zorg dat je niet afgeleid wordt tijdens je Skype-sollicitatie. Zet je telefoon, je wekker en andere programma’s of notificaties op je laptop uit. Weten je huisgenoten nog dat je een Skype-gesprek hebt? Herinner ze er nog een keer aan dat je niet gestoord wilt worden. Zo voorkom je dit soort taferelen:

 

Het filmpje bewijst het: hoe goed je je ook voorbereidt, er kan altijd iets onverwachts gebeuren tijdens een Skype-sollicitatie. Geeft niets, blijf kalm en professioneel. Succes!

 

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Ken jezelf, Scoor die baan, , Sollicitatiegesprek, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Een sollicitatiegesprek via Skype voorbereiden'?