Geen Linkedin profiel?

berber-rischen

Berber Rischen (26) is Business controller bij DSM Sinochem Pharmaceuticals Netherlands en was vorige maand de gelukkig winnaar van een gratis kaart voor het seminar “Het Nieuwe Solliciteren” georganiseerd door 4YoungPeople.
..

Er altijd iets uit kunnen halen

Ik heb een goede baan bij DSM en tot nu toe altijd met succes gesolliciteerd. Dan waarom naar een seminar over solliciteren? Goede vraag. In december ga ik 9 maanden op reis en ik weet nog niet precies wat ik daarna wil. Plan is gewoon terug te komen bij DSM en dat ligt in principe vast, maar het is nog niet 100% zeker dat ik ook die functie kan vinden die echt bij mij past. Los daarvan ben ik van mening dat je uit dit soort seminars altijd wel iets kunt halen, al zijn het de mensen die je ontmoet.

Onnodig zenuwachtig

Eigenlijk is solliciteren niet iets waar ik me zorgen over maak. Ik vind het juist wel leuk. Natuurlijk is het doel om indruk te maken op een mogelijk toekomstige werkgever, maar ik heb vaak het gevoel dat mensen vergeten wat ze zelf te bieden hebben en daarom onnodig zenuwachtig zijn. Als je het gevoel hebt dat je dingen moet zeggen die niet bij jou passen of je totaal niet comfortabel voelt, dan is dat misschien wel niet de goede werkgever en dan moet je ook gewoon beseffen dat je verder moet kijken.

Hebben we nog wel iets te kiezen?

“Kunnen we in deze tijd (met huidige economische omstandigheden) wel kieskeurig zijn of moeten pakken wat we pakken kunnen?” We hadden het tijdens het seminar over werken in een bedrijfscultuur die bij je past. Dat vind ik persoonlijk het belangrijkst. Ik ben van mening dat je kieskeurig moet zijn wat betreft industrie en bedrijfscultuur, maar dat je dit misschien een beetje moet laten varen wat betreft functie, mocht je moeite hebben een baan te vinden.

Waarom? Omdat als je eenmaal binnen bent bij een bedrijf waar je je thuis voelt en je doet het goed, je makkelijk stappen maakt richting je ideale functie. Als je solliciteert op je ideale functie binnen een bedrijf waar je niet goed past, is de kans groot dat je werkplezier ontbreekt en je minder uit de verf komt. En in je eentje een bedrijfscultuur veranderen is natuurlijk ook een onbegonnen zaak!

4youngpeople-het-nieuwe-solliciteren-erik-smithuis
Erik Smithuis vertelt over de cirkel van invloed

Leren en inspiratie opdoen

Vooraf verwachte ik geïnspireerd te raken door Erik Smithuis, oprichter van ICM Opleidingen & Trainingen, en wat nieuws te leren van Tom Klinker, social media coach, AT Academycoaching. Dat klopte! Ik ben momenteel business controller en zou heel graag meer met mensen willen werken. Over 10 jaar ben ik het liefst bezig met het coachen, ontwikkelen, motiveren en inspireren van mensen en minder met het beïnvloeden van bedrijfsresultaten, al hoop ik natuurlijk dat met het positief beïnvloeden van mensen ik (indirect) kan bijdragen aan de resultaten. Dit is ook ongeveer het pad dat Erik heeft gevolgd en daarom was dit voor mij erg boeiend.

Toegevoegde waarde

Tom besprak de rol van social media bij het solliciteren. Elke werkgever stopt steeds meer tijd in het zoeken van talent online (makkelijk en goedkoop) en het is dus zaak je daar goed te presenteren. Als een van de weinigen van de groep had ik geen Linkedin profiel. Ik twijfel dan ook aan de toegevoegde waarde hiervan. Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze regelmatig gebeld worden voor functies binnen andere bedrijven en ik ben van mening dat je dit juist onrustig en ongelukkig kan maken. Uiteindelijk lijkt het gras bij de buren altijd groener, toch?

Omdat ik van Tom leerde dat je alle informatie zodanig kunt afschermen dat je hier zelf de controle over hebt, heb ik meteen maar een profiel aangemaakt. Wie weet draait mijn mening wel volledig bij!

Wat zet je wel en niet online?

Uiteraard werd ook gesproken over Facebook, Hyves, Twitter, wat post je wel en wat post je niet? Soms vind ik dat dit wel erg overdreven wordt. Er zijn mensen die al gaan stressen als iemand een foto van ze post waarop ze een biertje in hun hand hebben. Ik ben zeker van mening dat je na moet denken wat je post. Tegelijkertijd ben je wie je bent en zou het ook hypocriet zijn als je een totaal ander beeld schetst van jezelf. Het is wel belangrijk dat je zelf de controle hebt over wat je wel en niet post, maar verder maak ik me hier zelf nooit druk over. Zelf ben ik een groot fan van Facebook, omdat ik 5 jaar in Amerika heb gewoond en gestudeerd. Het is voor mij het ideale medium om in contact te blijven met mijn vrienden daar!

Overall heb ik een leuke avond gehad, waarbij de sfeer enorm open was. Inhoudelijk weinig nieuws gehoord, maar wel geïnspireerd geraakt richting mijn eigen droombaan!

Tags:
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Geen Linkedin profiel?'?