Help, ik weet het niet!

people-having-a-discussion-in-a-white-room-3931501_by_Andrea_Piacquadio_Help, ik weet het niet!

Ik weet het niet, een zin die menig young professional slechts met moeite over zijn lippen krijgt. Iets niet weten is in veel gevallen not done. Je wordt geacht alwetend te zijn of dat op zijn minst uit te stralen. Hierdoor zijn veel mensen ervan overtuigd geraakt dat ze overal een antwoord op moeten hebben en zijn ze bang dat ze falen als ze een keer iets niet weten. Jammer, want hoe reëel is het dat je altijd alles weet?

Sterk en krachtig

Ik ken in ieder geval niemand die altijd van alles op de hoogte is. Ik vind het dan ook juist heel sterk en krachtig als iemand durft te erkennen dat hij iets niet weet. Het vereist zelfvertrouwen om ervoor uit te komen dat je niet alwetend bent en laat zien dat je eerlijk bent en betrouwbaar.

Een geschikt antwoord

Maar wat moet je dan zeggen, als je het niet weet? Een voorbeeld van een geschikt antwoord is: Ik weet het even niet, maar ik zoek het uit en kom er op een later moment op terug. Dat kan een krachtige manier zijn om over te brengen dat je iets niet weet. Het is zelfs professioneler dan veinzen dat je het wel weet. Van jezelf verlangen dat je altijd alles weet, staat je creativiteit in de weg en kan voor de nodige stress zorgen. Het veroorzaakt een beperkende mindset waar geen ruimte is voor ontwikkeling.

Het werkt bevrijdend

Ik weet nog goed dat ik in mijn eerste baan ook vond dat ik alles moest weten. Ik vergeleek mezelf met collega’s met veel meer werkervaring en vond dat ik evenveel moest weten als zij. Als ik er op terugkijk kan ik me er slechts over verbazen. Hoe kon ik dat van mijzelf verwachten? Het is toch volstrekt logisch dat iemand met meer werkervaring in de regel ook meer weet dan iemand die net start op de arbeidsmarkt? Inmiddels ben ik er achter dat ik niet altijd alles hoef te weten en dat werkt enorm bevrijdend.

Geef jezelf ruimte

Heb jij het idee dat je ook altijd alles moet weten? Geef jezelf wat meer ruimte en kom ervoor uit dat je iets niet weet. De angst dat je direct als incompetent wordt aangemerkt is ongegrond. Niemand kan van jou verwachten dat je alwetend bent.

Tags: Millennials generatie Y, Persoonlijke ontwikkeling, Young professionals
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Help, ik weet het niet!'?