Lara Herpers (24) werkt sinds maart 2008 bij JongeHonden. Ze studeerde Psychologie voor arbeid en gezondheid, behaalde de Master Organisatiepsychologie in Utrecht en de Pre Master Business aan de London Metropolitan University. “Bedrijven weten dat we graag willen, maar op dit moment nog niet alles weten.”
Hoe ben je bij JongeHonden terecht gekomen?
Tijdens mijn scriptie heb ik mijn eerste klusje bij JongeHonden gedaan. Mijn zus werkte er al twee jaar en ik kwam daar wel eens over de vloer. Ze zochten voor een project iemand die goed was in statistiek en kwamen bij mij terecht. Ik zag het als een leuke baan, maar wilde nog een Master doen, reizen en nog niet full-time werken. Het was echter zo leuk en ik leerde gedurende het project zo veel, dat ik toch ben blijven hangen.”
Hoe werkt het bij JongeHonden?
“De filosofie van JongeHonden is dat je niet per se op een project werkt, dat aansluit bij je studie. Je kunt verschillende opdrachten aannemen, in diverse functies en werkgebieden. Het is een ontdekkingstocht. Wat wil ik, waar ben ik goed in? Je hoeft niet bang te zijn dat je niet alles weet of kent als je met een opdracht aan de slag gaat. Wij bieden bedrijven junior ondersteuning. Ze weten dat we graag willen, maar op dit moment nog niet alles weten. Je bent JongeHond, je mag vragen stellen. Je leert zo heel veel.”
Waar sta jij op dit moment?
“Ik werk nu één jaar bij de 4CV, één van de ondernemingen binnen JongeHonden. Mijn ‘baasjes’ gaan per 1 oktober weg. Ze mogen in principe nog een jaar blijven (JongeHonden werken maximaal 3 jaar binnen een onderneming (CV) in loondienst en verlaten dan het bedrijf, of starten hun eigen CV en kunnen dan maximaal 5 jaar blijven.), maar ze hebben alles eruit gehaald wat erin zat en willen hun vleugels uitslaan. Samen met een collega wil ik deze CV overnemen. Om toe te kunnen treden tot de vennoten, moeten we een bedrijfsplan schrijven en duidelijk maken wat onze toegevoegde waarde is. 20 September presenteren mijn compagnon en ik de plannen. We gaan niet de hele CV omgooien, het zijn echt toevoegingen en frisse energie”
Hebben de verschillende CV’s hun eigen specialisatie?
“Er zijn geen echte specialisaties, maar ze zijn wel erg gericht op diversiteit. De 4CV is een diverse cv met jonge honden met verschillende achtergronden (psychologie, bedrijfskunde, geografie, antropologie, etc.). Daarnaast zijn er cv’s die zich meer richten op ruimtelijke ordening en één op Management en Organisatie. Daarnaast heeft een cv zich nu gevestigd in Arnhem om Oost Nederland te veroveren en één is bezig de markt in Groningen aan te boren. Zo voegt elke CV op haar wijze iets toe aan JongeHonden.”
Is het niet lastig om na drie of vijf jaar weg te moeten?
“Er zijn eigenlijk maar weinig mensen die de volledige drie jaar uitzitten. JongeHonden biedt junior ondersteuning en op een gegeven moment merk je dat je een stapje verder bent. Je wilt dan meer inhoudelijk aan de slag, een zwaardere functie. JongeHonden is een jasje dat te krap moet gaan zitten. Het is je eerste werkervaring waar je heel veel kunt leren. Een springplank naar een vaste functie binnen een andere organisatie of, in veel gevallen, een eigen onderneming. De stap om weg te gaan is een natuurlijke.”
Waarom is JongeHonden een ideaal bedrijf voor starters?
“Je krijgt veel verantwoordelijkheid en vrijheid. De mogelijkheden liggen voor het oprapen. Je kunt in een korte periode veel leren en ervaring opdoen in verschillende bedrijven. Alles kan, zolang het binnen het JongeHonden concept past. Eigen initiatief wordt gestimuleerd.
Er ligt niet te veel vast en er is veel vertrouwen. Dat helpt echt. Je voelt je snel op je plek. Toen ik er twee weken werkte, zat ik al bij een sollicitatiegesprek met een potentiële JongeHond. Dat was spannend, maar geeft vooral het gevoel ‘dat je het kan’. Wij zijn met zijn allen het bedrijf, runnen het samen. Dat is direct ook het succes van JongeHonden.”
Hoe houd je contact als je op een project zit?
“We zitten maximaal 4 dagen per week op een klus. Eén dag per week ben je bezig met JongeHonden . Op kantoor dus. We proberen vrijdag als vaste JongeHonden dag te houden. Je doet dan acquisitie, bespreekt zaken met collega’s en werkt aan interne projecten als de nieuwsbrief, website of bijvoorbeeld een netwerkbijeenkomst. Iedereen heeft zijn eigen digitale kantoor, waar je je administratie, relatiebeheer bijhoudt.”
Hoe is de sfeer?
“Actief ondernemend. We bestaan 10 jaar en zijn nog steeds volop in ontwikkeling. Natuurlijk hebben wij ook onze dilemma’s. We worden groter en professioneler; hoe gaan we daar mee om? Soms vinden we het wiel een paar keer opnieuw uit, maar daar leer je van. Niets staat volledig vast, we kijken steeds naar nieuwe mogelijkheden. Leuk is ook dat veel voormalig JongeHonden, die een eigen onderneming begonnen zijn, nog altijd gelinkt zijn aan het bedrijf. Via de site, contacten of omdat ze gevestigd zijn in ons kantoor.”
Wat zijn de eisen om bij JongeHonden aan de slag te kunnen?
“De enige eis is dat je een academische opleiding hebt afgerond. De opleidingsrichting maakt in principe niet uit. Het is belangrijk dat je een brede interesse hebt, je veel wilt leren en ervaren. Er is geen maximum leeftijd, maar we kijken wel naar de werkervaring. Je gaat bij JongeHonden werken om te leren. Energiek, ondernemend, enthousiast, verantwoordelijkheid nemend en authentiek zijn een paar van de kernwoorden voor de mensen die hier werken. Pittige mensen die op veel klussen willen werken. Natuurlijk moet je het JongeHonden concept goed kunnen dragen.”
Hoe verloopt de sollicitatieprocedure?
“Je kunt altijd een open sollicitatie via de website jongehonden.com versturen. Naast je CV en motivatie moet je drie vragen beantwoorden. Circa één keer per maand organiseren we een speeddate sessie, waarvoor we 10 sollicitanten uitnodigen. We houden korte gesprekjes en doen een groepsopdracht. De mensen die we geschikt vinden, nodigen we uit voor een sollicitatiegesprek. Deze procedure is nieuw, een half jaar geleden bedacht door een JongeHond. Die vond dat de oude selectiemethode niet meer voldeed. Dat is ook het mooie aan JongeHonden: als je denkt dat iets beter kan, pak het dan op en werk het uit.”
Wat wil jij starters meegeven?
“Je moet beseffen dat je nog veel moet leren, maar dat je het wel in je hebt. Kijk goed naar de cultuur van een organisatie; past die bij jou? Krijg je genoeg mogelijkheden om te leren, kun je vervolgstappen maken? Zorg dat je bij jezelf blijft; wie ben ik, wat wil ik ontwikkelen en wat wil ik bereiken. Goede zelfreflectie komt sterk over. Bereid je sollicitatiegesprekken dus gedegen voor.
Update 21 september 2010:
Gefeliciteerd met je benoeming, Lara!
Foto’s van Pieter Glerum