Hoe anderen helpen jou helpt

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Hartje Amsterdam, ik loop de deur uit. Op de brug staan twee toeristen verwilderd om zich heen te kijken. De ene draait de kaart nog eens om. De ander wijst hulpeloos in diverse richtingen. “Can I help you?”, vraag ik. “We are looking for Waterlooplein,” en ze wijzen op de kaart. Na mijn korte instructie lopen ze opgelucht de juiste kant uit. En ik loop met een glimlach op mijn gezicht de andere kant op.

What goes around, comes around

Helpen is vaak simpel en kost weinig moeite. Toch zijn we vaak zo met onszelf bezig dat we de aandacht voor anderen verliezen. En dat is jammer. Want je krijgt er vaak veel voor terug. Ik kreeg er direct energie van om die toeristen de weg te wijzen. Hieronder vind je de top drie van tien manieren om te helpen die jou zelf tot succes brengen (gebaseerd op het Forbes artikel van John Hall (CEO van Influence & Co.). Je kunt het bijvoorbeeld inzetten om iemand anders aan een baan te helpen:

1. Waar kan ik hulp bieden?

Wat is waardevol voor de mensen om jou heen? Wat is van belang voor degene die jij zou willen helpen? Kom erachter waar iemand naar op zoek is. “Ik zou wel bij zo’n soort bedrijf willen werken, maar ik weet niet waar ik moet beginnen.” Stel directe vragen om erachter te komen waar precies hulp bij nodig is. Wanneer je tegen een relevante kans aanloopt kun je hierop inspringen.

2. Deel je kennis, je netwerk en kansen

De makkelijkste manier om anderen te helpen is kennis delen. Daarvoor hoef je niet voor een klas te staan. Kennis delen kan dus ook midden in Amsterdam. Iedere dag is een kans om iemand iets te leren over jouw passie, jouw vakgebied. Wanneer iemand op zoek is naar kennis over een onderwerp waar jij niet veel van af weet, probeer dan verbindingen te zoeken in jouw netwerk. Wil die vriend of vriendin een dagje binnenkijken bij een ICT-bedrijf? Introduceer hem aan die kennis van je, die procesmanager is bij een Bedrijf X. Wees hier daadkrachtig in. Het gebeurt vaak dat je iemand kent, maar eigenlijk nooit voor de echte introductie zorgt.

3. Neem de tijd en geef feedback

Tijd is waardevol en veel mensen begrijpen dat. Wanneer je echt de tijd neemt om naar iemand te luisteren, zal dat worden beantwoord volgens het principe van wederkerigheid of ook wel: what goes around comes around. Neem dus bijvoorbeeld ruim de tijd voor een kennis die je lang niet hebt gezien en die met een hulpvraag zit. Zorg dat je niet continue op je mobiel of horloge kijkt om de tijd te checken. Uit daarnaast je waardering voor de stappen die worden ondernomen in de vorm van constructieve feedback. Geef complimenten en tips ter verbetering.

What’s in it for me?

Anderen helpen zal op den duur zijn vruchten afwerpen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een inspirerende ontmoeting, uitbreiding van jouw netwerk, een nieuwe baan of gewoon een overheerlijke zelfgemaakte appeltaart. Wat mij betreft allemaal uitkomsten waar je energie van krijgt. Alle tien de tips van John Hall lees je op Forbes.com.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Ambitie en succes, Drijfveren, Netwerken, Young Professional
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe anderen helpen jou helpt'?