Hoe leest een recruiter jouw cv?

Zou het niet mooi zijn als je exact weet hoe een recruiter jouw cv leest? Dan weet je de do’s en don’ts van de lay-out en inhoud. Als je door de quickscan van de recruiter komt, brengt dat jou een stapje dichter bij je droombaan.

‘Eye tracking’ – zo leest een recruiter

Recent ‘eye tracking’-onderzoek laat zien hoe recruiters een cv lezen. Met behulp van deze methode zijn de oogbewegingen van dertig recruiters gedurende tien weken gevolgd. De bewegingen worden als vlekken weergegeven boven op het cv: hoe intenser de kleur, hoe vaker en/of langer ze op deze plek blijven hangen. Zo zijn er opmerkelijke verschillen tussen een relatief ongestructureerd cv (links) en een wat meer gestructureerd cv (rechts). Gestructureerd-cv-by-onderzoek

Breng structuur aan

Een gestructureerd cv blijkt dus makkelijker (sneller) en beter gelezen te worden door de duidelijke en voorspelbare indeling. Het gestructureerde cv kreeg van de recruiters een score van 6,2 (op een 7-puntsschaal) voor wat betreft ‘bruikbaarheid’. Het minder gestructureerde cv kreeg een 3,9.

Functiefit

Verder blijkt uit het onderzoek dat recruiters de beslissing of je geschikt bent voor een functie baseren op de volgende punten:

  • Naam
  • Huidige functie/organisatie met start- en einddatum
  • Vorige functie/organisatie met start- en einddatum
  • Opleidingen

Zoom dus vooral in op je laatste twee banen en je opleidingen. Over je naam valt immers niet veel uit te wijden. Daarnaast zoeken recruiters actief naar de ‘keywords’ in je cv die overeenkomen met de ‘keywords’ uit de vacature.

6 seconden voor een first impression

Presenteer je informatie op je cv als hapklare brokken. Het onderzoek toonde aan dat recruiters gemiddeld slechts 6 seconden besteden aan het beoordelen van een curriculum vitae. Ondanks het feit dat recruiters van te voren zelf aangeven er ongeveer 4 tot 5 minuten voor uit te trekken. Let bij het opstellen van je cv dus op de structuur van je cv, waarbij je de nadruk legt op je laatste (twee) functie(s). En daarnaast: less is more.

Kanttekeningen bij dit onderzoek

Het betreft een niet-Nederlands onderzoek onder slechts 30 mensen. De uitkomsten zijn dus niet bepaald statistisch significant te noemen. Het onderzoek is uitgevoerd door een bureau dat belang heeft bij de uitkomsten ervan en ook kan de methode invloed hebben: wanneer een recruiter weet dat hij ge-eye-tracked wordt, houdt hij/zij daar misschien rekening mee. Toch wilde ik het jullie niet onthouden omdat het mij op bovenstaande interessante ideeën bracht. Meer inspiratie nodig? Kijk eens op deze Pinterest-wall voor creatieve, duidelijke cv’s.


Dit artikel is een bijdrage van de cv-experts van Lifebrander.nl

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer…
Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hoe leest een recruiter jouw cv?'?