Hulporganisaties bezuinigen op jong talent

picture-by-oxfamnovib-on-flickr

Voor starters wordt het steeds lastiger om een baan in de ontwikkelingssector te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van Vice Versa onder 12 ontwikkelingsorganisaties. In de regel wordt gevraagd om jarenlange ervaring en praktische expertise. Maar waar kun je als starter ervaring opdoen, als je nergens de kans krijgt?

Weinig carrièrekansen door geldgebrek

Uit het onderzoek blijkt dat ontwikkelingsorganisaties momenteel flink bezuinigen op het aantrekken en opleiden van starters. Zo is Plan Nederland onlangs gestopt met het aannemen van trainees en heeft Oxfam Novib een programma voor high potentials moeten schrappen. Het investeren in carrièrekansen voor veelbelovende starters wordt als ‘franje’ gezien, terwijl de kennis en inbreng van jongeren juist voor de broodnodige vernieuwing in de ontwikkelingssector kan zorgen. Uit het onderzoek van Vice Versa blijkt dat de gemiddelde leeftijd van directies bij ontwikkelingsorganisaties rond de 55 is.

Toegevoegde waarde jongeren

Oud-directeur Gemma Crijns van het Nyenrode Instituut voor Bedrijfsethiek noemt de ontwikkelingssector ‘behoorlijk kortzichtig’. ‘Jongeren stellen de juiste vragen binnen de organisaties en zijn met hun kennis up-to-date.’ Bart Veenstra (29) van het Koninklijk Instituut voor de Tropen onderschrijft de vernieuwende inbreng van jongeren in ontwikkelingsorganisaties. ‘Wij kijken logischerwijze anders tegen ontwikkelingssamenwerking aan dan eerdere generaties. Omdat wij met de huidige technologie zijn opgegroeid, zijn we misschien ook wel degenen die het beste antwoord hebben op de problemen van vandaag.’

In 5 stappen naar een baan met zingeving

Studie, ervaring, netwerken, solliciteren en verdieping… In de speciale editie van vakblad Vice Versa worden de vijf belangrijkste stappen op weg naar een baan in de ontwikkelingssector toegelicht. Als er uit de interviews, reportages en columns één ding duidelijk wordt, dan is het wel dat in de ontwikkelingssamenwerking dé perfectie studie, dé baan of dé carrière niet bestaat. Je moet er je eigen draai aan geven.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags:
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Hulporganisaties bezuinigen op jong talent'?