fbpx

Gouden tip voor technisch talent

Floris Boogaard, Elsbeth van der Linde en Michaël Lansbergen strijden deze donderdag om de titel ‘Ingenieur van het Jaar’. Op basis van hun persoonlijkheid, ondernemerschap en innoverend vermogen behoren zij volgens de jury tot de voorlopers in de technische sector.

Ingenieur van het Jaar

Met de verkiezing wil het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA zichtbaar maken welke meerwaarde ingenieurs voor de maatschappij hebben. “Daarnaast wil KIVI NIRIA aan jongeren laten zien dat een ingenieursstudie een zeer gevarieerd en aantrekkelijk carrièreperspectief biedt,” aldus de organisatie. “De ingenieur die deze meerwaarde het beste laat zien, mag met de titel Ingenieur van het Jaar een jaar lang ambassadeur van de techniek zijn.”
..

Over de vraag of het gewenste effect (meer studenten techniek) wel kan worden bereikt, zijn de meningen verdeeld. Desalniettemin zal de winnaar een jaar lang symbool staan voor de mogelijkheden die een technische carrière biedt. Careerwise nam alvast de proef op de som en vroeg Floris, Elsbeth en Michael: wat is jouw gouden tip voor jong technisch talent?

Kies je werkgever zorgvuldig

Floris Boogaard (39) werkt als groepshoofd Water. Na zijn studie Civiele Techniek in Delft solliciteerde Floris bij een aantal ingenieursbureaus. Het werd uiteindelijk Tauw, met focus op projecten in Nederland en Europa. Nog specifieker: advisering rond gescheiden afvalwatersystemen. Tegenwoordig mag hij zich op dit terrein een autoriteit noemen. Zijn advies: “Kies je werkgever zorgvuldig op basis van jouw ontwikkelingsplannen, opleidingsmogelijkheden, coaching en innovatie. Zoek als Young Professional binnen je organisatie ‘the champions of change’ op waarmee je graag samenwerkt en waarvan je kunt leren zodat je je enthousiasme houdt en je ambities kan verwezenlijken!”

Combineer vakkennis met mensenkennis

Michaël Lansbergen (38), specialist / manager Klinische Fysica van een groot ziekenhuis en eigenaar van adviesbedrijf Medicta, heeft twee tips voor jonge technici. “Wordt goed in je vak, maar ook in het omgaan met mensen en samenwerken met mensen.” Maar dat kan volgens Michaël niet zonder passie: “Kies niet voor een uitgestippelde weg of loopbaan, maar volg je passie: dat wat je leuk vindt en waar je goed in bent en de weg komt achter je aan…” Hij twijfelde ooit tussen het conservatorium en Elektrotechniek(!). Het werd het laatste. Bijzonder was ook zijn interesse voor arbeids- en organisatiepsychologie tijdens zijn studie. Niet verwonderlijk dat hij zijn latere succes heeft bereikt door de grenzen met andere disciplines op te zoeken.

Durf in het diepe te springen

Elsbeth van der Linde (38) is afdelingshoofd Rail bij Grontmij. Na haar studie Civiele Techniek aan de HTS werkte Elsbeth jaren binnen de aannemerij: als werkvoorbereider, projectleider, teamleider en Hoofd Productie. Haar motto: “Zeg wat je doet en doe wat je zegt”. Met deze combinatie van doelgerichtheid en nuchterheid maakte ze van Grontmij een voorloper op het gebied van duurzaam ondernemerschap. “Mijn gouden tip? Durf in het diepe te springen en verleg daarmee je eigen grenzen. Een open vizier en doorzettingsvermogen zijn daar onlosmakelijk mee verbonden.”

De uitreiking van de Ingenieur van het Jaar vindt plaats op 3 november tijdens de Dag van de Ingenieur. Deze dag wordt door KIVI NIRA georganiseerd in samenwerking met o.a. NLIngenieurs. Tijdens de Dag van de Ingenieur wordt ook de Vernufteling uitgereikt, de prijs voor het ingenieursbureau met het meest vindingrijke project.

Klik hier voor meer in informatie over de verkiezing.

Kwartje de Podcast - Careerwise Podcast

Kwartje de Podcast vraagt zich af wat talent eigenlijk is. En als je dat al weet, welke talenten heb jij dan? En hoe vergoot je ze? Luister hier naar deze episode en kom erachter wat stickers hiermee te maken hebben!

Tags: , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Gouden tip voor technisch talent'?