Een nieuwe seizoen met carrièrebeurzen gaat weer van start! Met strak gestreken pak, je CV op zak en een goede dosis enthousiasme gaan we erop uit om werkgevers te ontmoeten. En met zoveel bedrijven op één plaats moet je op z’n minst toch bij één recruiter een goede indruk kunnen maken?
Zonde van de tijd?
Toch gaat er altijd wel weer een groep mensen naar huis met een tas vol gadgets en verder weinig resultaat. Ofwel de werkgevers spraken je niet aan, er waren geen passende banen of er was geen gelegenheid om met de juiste mensen te praten. Zonde van alle tijd en moeite die je net zo goed op een andere manier had kunnen besteden…
Zo kan het ook
Aan de andere kant horen we ook positieve verhalen: een goed gesprek met een recruiter leidt tot een succesvolle sollicitatie. De werkgever is enthousiast en je krijgt een geweldige baan aangeboden. Zoals bij Sanja. Zo kan het dus ook.
Jon Minners zegt: de zin of onzin van een carrièrebeurs hangt eigenlijk af van hoe je het zelf aanpakt en of je de volgende stappen hebt gezet:
Welke werkgevers staan op de beurs?
Ga niet naar een carrièrebeurs om daar onvoorbereid ‘een baan te scoren’. Dat kan vies tegenvallen. Zoek vooraf uit welke organisaties op de beurs aanwezig zijn. Selecteer de bedrijven die je interessant lijken en doe je research. Spreekt het bedrijf je aan? Spreken de vacatures je aan? Vergeet niet: ook werkgevers met een vacaturestop staan op beurzen. Als je op korte termijn een baan zoekt, is het handig om dat vooraf te weten. Je kunt natuurlijk wel kennismaken, maar wees niet teleurgesteld als het daarbij blijft.
Wat kan de carrièrebeurs je bieden?
Een beurs die meer biedt dan alleen contact met werkgevers – zoals (sollicitatie)workshops en de mogelijkheid om feedback op je CV te krijgen – zijn sneller de moeite waard om te bezoeken. Ook als het je niet lukt om via de beurs een baan te bemachtigen, ga je toch naar huis met feedback en nieuwe inzichten. Check wel even of je je voor de workshops moet inschrijven. De meest populaire sessies zitten snel vol, dus wees er op tijd bij!
Hoe groot is de carrièrebeurs?
Je zou zeggen: hoe meer bedrijven, hoe meer werkgevers om uit te kiezen. Het nadeel van grote beurzen is alleen dat het luidruchtig en druk is. Omdat recruiters hun aandacht over een groot aantal mensen moeten verspreiden, krijg je niet snel de kans om uitgebreid te praten. De gesprekken zijn al snel oppervlakkig. Kleine bedrijvendagen hebben het voordeel dat je wat langer en inhoudelijker met werkgevers kunt praten.
Worden er sollicitatiegesprekken gehouden?
Is er een mogelijkheid om vooraf je interesse voor bedrijven aan te geven? En kunnen werkgevers jou op basis daarvan voor een sollicitatiegesprek uitnodigen? Het maakt je bezoek aan de beurs natuurlijk bij voorbaat al de moeite waard als er al een afspraak in je agenda staat!
Wat zijn de mogelijkheden om te netwerken?
Worden er lunchsessies, borrels en diners georganiseerd? Moet je je daarvoor inschrijven? Doen! Deze netwerkmomenten leiden natuurlijk niet direct tot een baan, maar zijn een goede manier om op een informele manier met verschillende werkgevers kennis te maken.
En? Heb je besloten om de carrièrebeurs te bezoeken? Bekijk dan ook even onze tips om van je bezoek aan de beurs een succes te maken.