Is jobhoppen slecht voor je carrière?

Gelukkig is het niet nodig om op je twintigste te weten waar je op je dertigste of veertigste staat. Je kiest een carrièrepad, experimenteert tijdens je eerste (tweede, derde, vierde…) baan, ontdekt wat je wel en niet leuk vindt, waar je talenten liggen en wat voor werkomgeving je voorkeur heeft. Vervolgens stel je je ambities bij, tot je de baan vindt waar je echt op je plek zit. Kortom, jobhoppen is (met de juiste timing en op een verstandige manier) nuttig voor je carrière.

Voordelen van jobhoppen

Naast relevante werkervaring en een groeiend netwerk, leer je jezelf goed kennen en weet je steeds beter wat wel en niet bij je past. Zo blijkt dat die commerciële functie met individuele targets je teveel stress geeft, of dat je juist he-le-maal gek wordt van de bureaucratie in een non-profitorganisatie (terwijl je altijd dacht dat dat écht jouw ding zou zijn). Als jobhopper weet  je wat er in de wereld te koop is en blijf je niet onnodig lang hangen in een baan waar je niet enthousiast van wordt.

Nadelen van jobhoppen

Uit onderzoek blijkt dat CEO’s in hun gehele loopbaan gemiddeld voor maar 3 werkgevers werken. Insiders maken sneller promotie, omdat werkgevers weten wat ze in hun mars hebben en ze sneller een hogere functie toevertrouwen. Als je leiderschapsambities hebt, kun je dus beter iets langer op dezelfde plek blijven. Maak dan wel gebruik van interne doorstroommogelijkheden, zoals een ander takenpakket of een andere afdeling. Daarmee laat je zien dat je risico’s durft te nemen en niet vies bent van een nieuwe uitdaging.

Sollicitatietips voor jobhoppers

Jobhoppen is helemaal niet slecht voor je carrière als je het maar op een juiste manier doet, maar de kans is groot dat een potentiële werkgever zijn vraagtekens zet bij je (snelle) vertrek. Had je ruzie met je baas? Functioneerde je wel goed? Heeft het zin om in jou te investeren? Daarom een aantal tips voor je sollicitatiegesprek:

  • Vertel jouw verhaal: je beweegredenen voor je carrièremoves en hoe je juist door je werkervaring hebt ontdekt waar je kracht ligt
Tags: Carrièreswitch, Loopbaan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Is jobhoppen slecht voor je carrière?'?