Jobhopper of vastgeroest, sollicitatietips die er toe doen

Te vaak van baan veranderen kan je het stempel van jobhopper opleveren. Maar te lang in dezelfde functie werkzaam zijn kan ook in je nadeel werken. Daarom geef ik in deze blog handige sollicitatietips hoe je jezelf het beste op je volgende sollicitatiegesprek kunt voorbereiden.

Als je vastgeroest hebt gezeten ben je loyaal

“Kun jij je wel aanpassen aan een nieuwe organisatiecultuur?” “Ben je niet te conservatief?” “Heb je wellicht een gebrek aan ambitie?” Dit zijn vragen die gesteld kunnen worden als je lange tijd dezelfde functie vervult. Aan jou om te laten zien dat niets minder waar is.

Sollicitatietips

Bereid je sollicitatiegesprekken daarom goed voor. Schrijf bijvoorbeeld voor jezelf op welke verschillende rollen je binnen je functie hebt vervuld en wat de voornaamste resultaten zijn die je hebt geboekt. Denk ook aan de diverse projecten waar jij aan hebt bijgedragen. Beschrijf hoe jij je in complexe projecten hebt gehandhaafd, wat je ervan hebt geleerd en hoe je jezelf erdoor hebt ontwikkeld. Heeft jouw organisatie groei doorgemaakt? Dan heb jij waarschijnlijk in dezelfde functie ook meer verantwoordelijkheid gekregen.

Wat te doen als je veel hebt gejobhopt?

Maar wat nou als je contract keer op keer niet verlengd is door de krapte op de arbeidsmarkt? Dit hoeft niets over jouw toegevoegde waarde en capaciteiten te zeggen; het kan ook pech zijn. Hoe zorg je er dan voor dat werkgevers verder kijken dan alleen jouw CV met die aaneenschakeling van werkgevers?

Wat is jouw toegevoegde waarde?

Ook in dat geval is het belangrijk om je toegevoegde waarde zoveel mogelijk te benadrukken. Zo heb je bijvoorbeeld veel ervaring in diverse organisaties of branches opgedaan en heb je hierdoor als het goed is een breed netwerk opgebouwd. Stel in je CV dan ook in plaats van je werkervaring je vaardigheden en capaciteiten centraal en laat hiermee jouw toegevoegde waarde zien. Motiveer duidelijk waarom je voor een werkgever kiest en toon daarmee aan dat je niet de intentie hebt om op korte termijn weer te vertrekken. Het maakt dus niet eens zoveel uit of je nu kort of lang ergens werkt, want als het gaat om het vinden van nieuw werk dan is het je toegevoegde waarde die telt. 

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer…
Tags: Ambitie en succes, Ken jezelf, Loopbaan, Netwerken, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Jobhopper of vastgeroest, sollicitatietips die er toe doen'?