Jonge ambtenaren zijn serieus goed bezig

Soms is er zo’n actie waarvan je denkt: ‘Ja, dat is gewoon een goed idee’. Zoals bij Christophe, Harro, Roxanne en Stijn, finalisten van de Jonge Ambtenaar van het Jaar verkiezing 2012. Afgelopen december bedachten zij een unieke Serious Request actie: wat als jonge ambtenaren hun expertise belangeloos inzetten in ruil voor een donatie van publieke opdrachtgevers?

Serious Ambtenaar

Het idee: in teamverband zetten 10 jonge ambtenaren 16 uur vrije tijd in om te werken aan een adviesopdracht, zoals een beleidsevaluatie, een onderzoek naar de opvolging van rekenkamerrapporten, haalbaarheidsonderzoeken van nieuw beleid, etc. De vier initiatiefnemers nemen als ‘captain’ een opdracht voor hun rekening. Uit de twitterfountain #seriousambt en de aanmeldingen wordt een team van tien serious ambtenaren geselecteerd.
.


.

Wat blijkt? 190 ambtenaren (!) en 10 opdrachtgevers hadden zich binnen de kortste keren aangemeld. Dat is op zichzelf al een succes te noemen. De projecten worden tijdens de finale van de ‘Jonge Ambtenaar van het Jaar’ verkiezing gepresenteerd, waarna de teams direct aan de slag gaan.

De Jonge Ambtenaar van het Jaar verkiezing

En die verkiezing is vanavond al. In de Nieuwe Kerk in Den Haag wordt bekend gemaakt wie de nieuwe ‘Jonge Ambtenaar van het Jaar’ wordt. Een titel die de winnaar van vorig jaar, Pieter van Hofwegen, zal moeten overdragen aan diegene die de meeste ‘lef, initiatief, resultaten en creativiteit’ heeft getoond. Mooi meegenomen als hij of zij ook nog eens enthousiast is over het werken bij de overheid… nee, natuurlijk. Dat is een absolute voorwaarde. Maarja, zoals Christophe al tweete: er zijn eigenlijk al 4 winnaars… (dus waarom doen we die verkiezing nog?)

Talent bij de overheid

Eileen van Kesteren (27) , beleidsmedewerker bij de Provincie Utrecht en kersverse voorzitter van Futur, het jonge Ambtenaren Netwerk: “De verkiezing jonge ambtenaar van het jaar is in het leven geroepen om het werk van jonge, ambitieuze ambtenaren onder de aandacht te brengen. En dat is actueler dan ooit. Gisteren bij de bestuurdersconferentie ‘Beter werken in het openbaar bestuur’ is dat weer duidelijk geworden en ook in het onderzoek van Boer & Croon en Republic. Hoe je aantrekkelijk werkgeverschap vormgeeft, is een vraagstuk waar meer aandacht voor moet komen binnen de overheid. Wij als Futur benadrukken dat nog eens door de jonge ambtenaren in de spotlights te zetten door middel van onze jonge ambtenaar verkiezing.”

De finalisten

Nog een keer op een rijtje voor wie het gemist heeft. De finalisten zijn:
Christophe van der Maat
is senior adviseur Strategie en Beleid bij de gemeente Dordrecht;
Harro Leegstra is hoofd unit Uitvoering afdeling Stadsbeheer bij de gemeente Capelle aan den IJssel;
Roxanne Schrama is communicatieadviseur bij de gemeente Haarlemmermeer;
Stijn van Rooij is senior raadsadviseur bij de gemeente Tilburg.

Wij zijn benieuwd…. wie gaat er met de titel vandoor? Hoe dan ook: een serious goed idee van de serious ambtenaren. Succes vanavond!

Tags: Future Leaders
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Jonge ambtenaren zijn serieus goed bezig'?