Jongeren bij projecten betrekken

jennifer-artz

Jennifer Artz (30) kwam na haar studie Culturele Antropologie min of meer toevallig bij de Gemeente Den Bosch terecht. Ze werkt nu als Jongerencontactambtenaar op de afdeling Jeugd en Onderwijs. Jennifer is door FUTUR genomineerd voor Jonge Ambtenaar van het Jaar 2011. “Het leukste aan mijn werk vind ik netwerken en bruggen bouwen.”

Binnen drie weken kon ik beginnen

Hoe ik bij de overheid terecht kwam is eigenlijk wel een grappig verhaal. Na mijn afstuderen wist ik één ding zeker: ik wilde iets met een maatschappelijk doel. Bij toeval raakte ik tijdens mijn bijbaan als serveerster aan de praat met mensen van de gemeente Den Bosch. Daar werd ik zo enthousiast van, dat ik meteen de volgende dag een mail heb gestuurd met de titel ‘Serveerster/cultureel antropologe solliciteert n.a.v. diner’. Binnen drie weken kon ik beginnen.

Bevorderen van jongerenparticipatie

Als Jongerencontactambtenaar houd ik mij bezig met het bevorderen van jongerenparticipatie. Dat is op zich wel een breed verhaal en heeft raakvlakken met beleid en uitvoering. Mijn werkzaamheden verschillen van dag toch dag. Morgenavond is bijvoorbeeld de uitreiking van de ‘Doe Geld Prijsvraag’. Dat is een initiatief waarmee jongeren van 12 tot 24 jaar activiteitengeld kunnen winnen voor projecten die ze zelf hebben opgezet. Het winnende project krijgt 10.000 euro.

doe-geld-prijsvraag
Wethouder Bart Eigeman met winnaars DOE-geld prijsvraag

Jongerenambassadeurschap en maatschappelijke stage

Toen ik begon, had ik twee doelen: meer bekendheid voor onze projecten genereren en jongeren ook echt bij de projecten betrekken. Vanuit de gemeente werden er allerlei leuke dingen bedacht, maar in de uitvoering kwam het niet echt van de grond. Ik ben toen begonnen met het oprichten van een netwerk van jongerenambassadeurs. Door een koppeling te maken met de maatschappelijke stage, werd het ambassadeurschap vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Het is super om te zien dat de scholen, die daar aan het begin huiverig tegenover stonden, nu laaiend enthousiast zijn.

Faciliteren en mogelijk maken

Deze ambassadeurs worden nu bij veel projecten van de gemeente betrokken. Er zijn bijvoorbeeld allerlei instellingen die niet precies weten wat ze kunnen doen om jongeren bij hun activiteiten te betrekken. Denk bijvoorbeeld aan een theater of het amateurkunsthuis. Wij roepen de jongerenambassadeurs dan bij elkaar om daarover met de instelling te brainstormen. Mijn rol daarbij is vooral het faciliteren en mogelijk maken.

jennifer-artz-jongerenambassadeurs-2
Jennifer met Jongerenambassadeurs

The New Generation

Het leukste aan mijn werk vind ik netwerken en bruggen bouwen tussen verschillende groepen mensen. Het maakt niet uit of het om jongeren gaat of om wetenschappers, beleidsmakers, overheid of bedrijfsleven. Ik werk nu bijvoorbeeld aan een Europees project, The New Generation, waarbij we met een uiteenlopende groep mensen van verschillende achtergronden en nationaliteiten aan belangrijke onderwijsvraagstukken werken. Denk aan vroegtijdig schoolverlaten, aanpak jeugdwerkloosheid of het gebruik van social media in het onderwijs.

Jonge Ambtenaar van het Jaar 2011

Ik had een plaats in de finale echt niet zien aankomen, maar het is inmiddels echt een hype in mijn omgeving. Spandoeken, afdelingsuitjes… ik weet niet wat ik meemaak! Waarom ik de nieuwe Jonge Ambtenaar van het Jaar 2011 ben? Omdat ik mensen verbind en als Jonge Ambtenaar van het Jaar ook aan de rest van Nederland (en misschien wel daarbuiten) kan laten zien dat ambtenaren wel degelijk in het midden van de samenleving staan. We zijn tenslotte naast ambtenaar, ook burger!

Tags: Future Leaders, Jonge Ambtenaren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Jongeren bij projecten betrekken'?