Juridisch complex, maar tegelijk heel praktisch

rob-van-den-sigtenhorst

Rob van den Sigtenhorst (31) is advocaat bij De Brauw. Hij begon in januari 2007 bij het kantoor, na zijn studie Nederlands recht in Leiden. Rob legt zich toe op de insolventie- en herstructureringspraktijk.

Een keuze voor inhoud en sfeer

Tijdens mijn studie had ik een bijbaan op het kabinet van de Rechter-Commissaris in strafzaken van de Rechtbank Den Haag. Hoewel dat heel leuk was, wist ik daarna dat ik de civiele advocatuur in wilde. Ik heb toen stages geregeld bij De Brauw en bij een Angelsaksisch kantoor: de enige manier om er écht achter te komen of het wat voor je is en, zo ja, wat voor een kantoor bij je past.

Bij De Brauw voelde ik me meteen thuis. De sfeer, de manier waarop de mensen met elkaar omgaan past bij mij (en dan heb ik het niet alleen over de borrels en feestjes, maar juist ook over de dagelijkse omgang en samenwerking met elkaar). Hetzelfde geldt voor hoe de zaken worden gedaan: vanuit juridische diepgang op zoek naar de beste praktische oplossing voor de cliënt. Nadat ik ook nog mijn scriptie op kantoor had geschreven, heb ik gesolliciteerd – de rest is geschiedenis. Ik werk er nu al vijf jaar met veel plezier.

Een internationaal kantoor

De Brauw heeft een bewuste keuze gemaakt om zich te richten op een internationale praktijk. Niet voor niets hebben we kantoren in Beijing, Brussel, London en New York (waar ik zelf tijdens mijn advocaat-stage twee maanden op interne uitwisseling ben geweest).

Ook in mijn eigen praktijk zijn de meeste zaken grens overschrijdend: de faillissements- en herstructureringsvraagstukken waarmee cliënten bij ons komen, beperken zich bijna nooit meer tot Nederland alleen. Laatst ging bijvoorbeeld een wereldwijde leverancier van een cliënt, een groot Nederlands bedrijf, failliet. Om de schade voor zo’n cliënt te beperken, moeten we voor alle betrokken rechtsstelsels razendsnel de problemen in kaart brengen en begrijpen hoe het daar werkt. Dat hebben we in dit geval gedaan door een aantal buitenlandse kantoren in te schakelen die ons input leverden en bijstonden in het desbetreffende land.

Ik vind mijn werk enorm uitdagend en stimulerend. Je moet snel kunnen schakelen en tot de kern van problemen doordringen. Het is aan de ene kant vaak juridisch complex, maar tegelijk moet je heel praktisch zijn. Ik moet er achter komen hoe de processen (productie, financieel) van mijn cliënt werken, alleen dan kan ik een advies geven waar ze ook echt iets aan hebben. De internationale dimensie dwingt mij nog eens extra om creatief te zijn en me niet blind te staren op hoe het toevallig in Nederland geregeld is. Dat spreekt me erg aan.

Steile leercurve

Bij ons op kantoor geven ze je al heel snel eigen verantwoordelijkheid. Om precies te zijn vanaf dag één, als je in de Brauwerij aankomt en je eigen zaken krijgt die je zelfstandig behandelt. Dat is kenmerkend voor hoe het verder op kantoor ook gaat. Ook in de zaken die je na de Brauwerij krijgt doe je werk dat je uitdaagt om te groeien en verantwoordelijkheid te nemen. Je krijgt daarbij natuurlijk wel de nodige begeleiding; je leert van de besten! De ontwikkeling die ik heb doorgemaakt is daardoor enorm. Als ik terugkijk ben ik steeds weer verbaasd hoeveel ik de afgelopen 5 jaar heb geleerd en aan ervaring heb opgedaan.

Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Juridisch complex, maar tegelijk heel praktisch'?