Krabben: over vrouwen die zichzelf en andere vrouwen liever klein houden

Krabben-van-vrouw-tot-vrouw-pexels-daria-shevtsova-709801

Krabben van vrouw* tegen tot vrouw van Daan Borrel & Milou Deelen gaat onder andere over vooroordelen. En dat komt goed uit, want had ik het zien liggen in de winkel dan had ik dit boek direct afgeserveerd. De auteurs staan namelijk inclusief blote tieten en okselhaar op de cover. Daar heb je weer van die overdreven feministen die zo nodig een egodocument moeten schrijven. Een overduidelijk dik vet vooroordeel; ik zou waarschijnlijk niet eens de achterflap hebben gelezen om te checken of mijn oordeel wel klopt. Gelukkig heb ik het boek wél gelezen en snap ik beter waar mijn reactie vandaan komt.

Krabben: het fenomeen

Mannen* hebben het old boys network, een handige kruiwagen waarmee hooggeplaatste mannen hun vriendjes helpen aan een baan met invloed. Vrouwen** doen dat vaak net even anders. De krabbenmand is daar een metafoor voor, bedacht in de tweede feministische golf in de jaren 60, 70 en 80. Het zit namelijk zo: stop je een krab in een mand, dan kan zij er makkelijk zelf uitklimmen. Stop je meerdere krabben in diezelfde mand, dan belemmeren ze elkaar. Zodra er één krab uit probeert te klimmen, trekken de andere krabben haar weer omlaag. Hartstikke handig voor de visser, die heeft er geen omkijken naar. Eigenlijk zoals mannen zich niet druk hoeven te maken over vrouwen. Zodra een vrouw ook maar in de buurt komt van zijn positie, krabben andere vrouwen haar wel terug.

Kan jij jezelf recht in de spiegel aankijken?

Natuurlijk zijn niet alle vrouwen zo gemeen naar andere vrouwen. Maar als je jezelf nu eens recht aankijkt in de spiegel… Wees eerlijk, hoe vaak heb jij dan slecht gepraat over je sisters? Heb je weleens meegedaan aan slutshaming, heb jij kritiek gehad op de carrière drive van een vriendin, een sterke vrouw een b*tch genoemd of vrouwen veroordeeld die er bewust voor kiezen om te stoppen met werken vanwege de kinderen? Ikzelf helaas vaker dan ik zou willen.

Als vrouwen elkaar niet steunen en serieus nemen …

Daan en Milou onderzoeken waarom vrouwen, óók feministen inclusief zijzelf, dit doen. Ze interviewen onderzoekers en andere experts en vrouwen die vaak gekrabd worden. En ze stellen elkaar kritische vragen over hun eigen gedrag. Het resultaat is een boek dat behoorlijk confronterend is; maar ook enorm inspireert om je eigen acties eens goed onder de loep te nemen. Want het kán ook anders, en het kan vooral váker anders. Maar dan moeten we wel aan de bak ladies! Als we willen dat onze maatschappij ons ziet als 100% gelijkwaardig aan mannen, zullen we zeker onszelf en andere vrouwen serieus moeten nemen.

Stel jezelf ongemakkelijke vragen

Dit kan jij doen:

  • Kies vaker voor een vrouwelijke professional
  • Val een andere vrouw nooit in het openbaar af
  • Roddel en oordeel zo min mogelijk
  • Lees dit boek om beter te snappen wat het effect is van jouw gekrab
  • Stel jezelf de ongemakkelijke vragen die erin staan

Dit geldt trouwens niet alleen voor vrouwen, beste mannen van Nederland. Ook jullie kunnen je eigen vooroordelen en gedrag aan de kaak stellen en veranderen.

Rise sister rise!


* met man bedoel ik iedereen die zich als man identificeert.

** met vrouw bedoel ik iedereen die zich als vrouw identificeert.

Ik ben me ervan bewust dat beide groepen niet homogeen zijn en dat er ook mensen zijn die zich met geen van beide genders identificeren.

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren, Future Leaders
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Krabben: over vrouwen die zichzelf en andere vrouwen liever klein houden'?