fbpx

Leeftijd: elk nadeel heeft z’n voordeel

leeftijd ieder voordeel heb zn nadeel by glenn carstens peters 6rkjd0uxois unsplash

Ik ben op zoek naar een baan. Vroeger heb ik nooit problemen gehad bij het vinden van werk en ik had al helemaal geen last van onzekerheid. Nu ik voor het eerst afwijzingen krijg op mijn sollicitaties, vraag ik me ineens af wat nu het verschil is tussen mijn net-afgestudeerde-ik en mijn levenservaren-ik. Ik ben erachter dat het deels gaat het om mijn lappendeken aan werkervaring, maar dat leeftijd zeker ook een factor is.

Leeftijd als Opportunity Gap

Volgens de Opportunity Index studie van LinkedIn, waar 30.000 respondenten wereldwijd aan meewerkten, ben ik niet de enige die met deze kwesties kampt. In de studie worden Opportunity Gaps, ofwel gebrek aan gelijke kansen, geïdentificeerd. Leeftijd blijkt daarin een van de belangrijkste factoren te zijn. Grappig genoeg geldt dat voor zowel de jongste als voor de oudste respondenten. Babyboomers en Generatie X hebben het gevoel dat zij ingeruild worden voor de hippere, en goedkopere, young professionals. Voor millennials is leeftijd de oorzaak voor hun grootste Opportunity Gap: gebrek aan werkervaring.

Het beste middel voor een boost

De meeste respondenten zijn het er over eens dat netwerken het beste middel is om je carrière een boost te geven. Maar wat blijkt? Slechts 22% doet actief aan netwerken! Ik behoor tot die overige 88%. Netwerken gaat mij, en veel anderen, niet altijd makkelijk af. Sommige mensen zijn gewoon niet goed in small talk en ik heb bijvoorbeeld geen goede elevator pitch of vastomlijnd carrièreplan. Dan kunnen mensen die ik ontmoet mijn verhaal minder snel plaatsen in hun eigen context en heeft dat netwerken weinig effect.

Mijn leeftijd kan ik dan wel niet veranderen, maar ik kan wel beter voorbereid naar kansen zoeken. Misschien moet ik een workshop volgen om de fijne kneepjes van het netwerken te leren of achter een mentor aan.

Elk nadeel heeft z’n voordeel

Een jonge leeftijd, een frisse blik. Er zijn veel voordelen te verbinden aan de leeftijd van millennials. Ze zijn veelzijdig en hebben dat jeugdige zelfvertrouwen. Vaak zijn er nog weinig vaste verplichtingen en daarom zijn ze flexibel in hun tijdsindeling en takenpakket. Tel daar ongeëvenaarde digitale vaardigheden bij op en het wordt een veelbelovend plaatje!

Ook voor 50-plussers is er een scala aan positieve elementen. Ze zijn ervaren en vaak meer betrokken bij het wel en wee van hun bedrijf dan jongere collega’s. Ze blijven beter gefocust en zijn stabiel, productief en loyaal. Daarbij zijn ze door al die aspecten breed inzetbaar, wat heel handig is bij drukte of uitval van collega’s.

Oppeppers waar je mee aan de slag kan!

Tags: , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Leeftijd: elk nadeel heeft z’n voordeel'?