Leidinggeven aan millennials – Zorg dat we kunnen groeien

groeien

Voor het werkgeluk van millennials is persoonlijke ontwikkeling belangrijk. Als jongere medewerkers, staan we symbool voor wat ik een Happyholic noem. We willen groeien. Het liefst zo snel mogelijk en op een manier die perfect bij ons past. En zelfbewust als we zijn, vrágen we niet van een werkgever dat die zich bekommert om onze ontwikkeling, wij stellen het als eis.

Laat millennials groeien in je organisatie

De happyholics, generatie Y voorop, is eager en willen presteren, zinvol bezig zijn én plezier hebben in ze doen. We verwachten van onze leidinggevende dat die het mogelijk maakt dat we ons continu kunnen ontwikkelen. Anders gezegd: de manager moet de groei van de happyholic faciliteren. En dan niet volgens het vaste stramien dat bij veel organisaties nog gebruikelijk is – drie jaar lang binnen de ene functie, met bijbehorend pakket van cursussen, trainingen of workshops en vervolgens een paar jaar in de volgende functie op de ladder, met opnieuw een vast cursuspakket.

Geen eenheidsworst

Nee, de happyholic houdt niet van eenheidsworst en al helemaal niet van in beton gegoten gebruiken. De happyholics willen op basis van hun individuele ontwikkeling en prestaties worden beoordeeld en op basis daarvan nieuwe groeibehoeften kunnen aangeven en groeikansen krijgen. Dat kan dus betekenen dat iemand veel sneller doorgroeit dan gebruikelijk is, of dat iemand binnen dezelfde functie steeds nieuwe uitdagende taken krijgt.

De millennial wil zich ontwikkelen, altijd en overal

Uitdaging. Dat hebben happyholics nodig om zich goed te blijven voelen. Persoonlijke ontwikkeling hoeft niet per se verticaal door officiële promotie naar een hogere functie. Ook horizontaal kun je persoonlijke groei realiseren. Denk maar aan traineeships bij andere afdelingen, in andere teams of andere kantoren, zo mogelijk in het buitenland. Dat horizontaal groeien wil de generatie Y-er in elke functie, zelfs als hij of zij net promotie heeft gemaakt. Want we willen ons blijven ontwikkelen, overal en altijd.

Maatwerk is het sleutelwoord

Het gaat niet alleen om vakinhoudelijke ontwikkeling, maar ook om persoonlijke groei, om ontwikkeling als mens. Ook daarin willen we worden gefaciliteerd door onze werkgever. Coaching, training, intervisie, de mogelijkheden zijn legio. En de keuze wordt bepaald op basis van de behoefte van de generatie Y-er in kwestie. Want het sleutelwoord is: maatwerk!

Geef millennials een mentor

Een advies aan de werkgever: geef de happyholic een mentor. Generatie Y staat over het algemeen veel meer open voor feedback dan oudere collega’s. We hebben als kind al geleerd om feedback te ontvangen en te geven. En veel feedback stimuleert niet alleen dat we initiatieven nemen, het is ook een stimulans voor ons om ons verder te ontwikkelen. Ben je daar als organisatie niet toe bereid? Zeg dan maar dag tegen de happyholic. Want iemand binnenhalen is één, maar een creatieve, zelfbewuste, leergierige happyholic binnenhouden is echt iets anders. Dat lukt alleen als je echt wilt investeren in de persoonlijke ontwikkeling van generatie Y.

Dit artikel verscheen ook op ontopic.insightsbenelux.com

Tags: Ambitie en succes, Leiderschap, Leiding geven, Loopbaan, Millennials generatie Y, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Leidinggeven aan millennials – Zorg dat we kunnen groeien'?