Maak ruimte: stap 1 in ‘doen wat je wilt’

Dit is stap 1 in een reeks die zal gaan over mijn reis. Mijn reis van een starter met een traineeship, een overvol cv en een prima carrièreperspectief, naar zelfstandig onderneemster in de vonkjes-industrie. Een reis die, als ik dit schrijf, inmiddels een tijdje onderweg is en die me steeds blijft verrassen, uitdagen, optillen en bezighouden. De eerste lessen hebben zich inmiddels geopenbaard, dus de eerste posts kunnen worden geschreven. Maar wat er daarna komt? Ik heb geen idee. En dat maakt het fantastisch en doodeng tegelijk. Ik deel mijn verhaal graag met je. In de hoop dat het je inspireert, je stimuleert om te kiezen voor jouw droom en je met praktische oefeningen en tips verder helpt.

Maak ruimte

Mijn eerste tip: maak ruimte. Jouw droom, passie of roeping is eigenlijk veel te aardig. Ik bedoel, hij kriebelt misschien wel een beetje, maar zal zich nooit ongepast opdringen. Dus daar moet je ‘m een beetje mee helpen.

Voor mij ontstond die ruimte bijna vanzelf. Ik kwam terug uit het buitenland, ging op zoek naar de ideale baan en nam daar de tijd voor. Ik ging niet voor een half ei de deur uit. Perfect moest het zijn. En dat was achteraf gezien helemaal niet erg. Deze instelling bracht me van gesprek naar gesprek, van inspiratie tot teleurstelling en van een stap verder naar soms drie stappen terug. Ondertussen vertelde ik iedereen over mijn ideale wereld. Ontdekte ik al vertellend wat ik eigenlijk het liefste wilde doen, wat me raakte en aan welke zaken in de wereld ik iets wilde veranderen. Er rolden teksten en woorden uit mijn mond die zelfs mijzelf soms verbaasden. Ohja, wil ik dat? Oh, ok, nou, weer wat geleerd!

Maak_Ruimte_Loesje

Ik hoor je denken. Ja, lekker makkelijk, jij had blijkbaar de tijd en het geld om die ruimte te nemen. Klopt. Maar ik durf toch te zeggen dat ik daar wel zelf aan bij heb gedragen. En dat kun jij ook. Ik heb (samen met mijn vriendje) in het buitenland een buffertje opgebouwd, zodat ik bij terugkomst de tijd had om te zoeken. En ik vertelde tegen iedereen dat ik als ik terugkwam echt voor mijn droombaan zou gaan. Zo heb ik mezelf eigenlijk een beetje klem gezet: er was ruimte en sociale druk.

Hoe jij dat kunt doen?

  • Als je ook de tijd en ruimte hebt, nu stoppen met wat je niet leuk vindt en je zoektocht full pull beginnen. Ja echt, doen. Maakt niet uit als je nog geen idee hebt. Als je weet dat wat je nu doet het niet is, weet je genoeg.
  • Heb je die vrijheid niet, begin dan in ieder geval met het uitspreken van de wens dat je je droom wilt gaan vinden, ontdekken en uitvoeren. Mensen zullen vanzelf beginnen met vragen wat dat dan is. Je zult versteld staan van hoeveel je daar al over weet. En met elk gesprek zal het groeien. Dan ontstaat de tijd en ruimte vanzelf (dus niet alleen gaan sparen, dan stop je je droom samen met het geld enkel in een spaarpot. Laat je droom alvast groeien, dan groeit het spaartegoed vanzelf mee).

En verder, onderzoek bij welke van de volgende stappen (of allemaal!) je hart sneller gaat kloppen en ga ervoor.

  • Ga een dag minder werken per week en besteed die dag aan de gaafste activiteit die je kunt bedenken. Misschien is dat schilderen, vrijwillig werken in de zorg, meelopen met de directeur van je favoriete bedrijf of voetballers interviewen. Just do it, je neemt een kijkje in een wereld die je aantrekt. En neem van mij aan, daar ga je de mensen ontmoeten en ideeën opdoen die je verder gaan helpen.
  • Altijd al willen paardrijden? Stiekem een passie voor online marketing? Of wil je leren ontwerpen? Zoek dit weekend nog uit wat er voor fantastische opleidingen en cursussen worden aangeboden en geef je op.
  • Kom een inspiratietaartje bij me eten. Flauw, ik weet het, maar ik heb nog veel meer energie, tips, oefeningen en intuïtie om je een stap verder te brengen. Lijk ik je niets en is er iemand anders die je inspireert? Bel en maak een afspraak. Doe je droom een beetje hulp cadeau!
  • Plan een dag met he-le-maal niets. En dan echt niets doen hè?! Ik kan het ook nog steeds heel moeilijk. Maar bedenk: niets doen is geen tijdverdrijf, niets doen is ruimte creëren voor je gedachtes, jezelf en de ander.

Lees hier de rest van de serie “in 6 stappen naar doen wat je écht wilt”

Tags: Ambitie en succes, Carrièreswitch, De juiste keuze maken, Drijfveren, Droombaan, Droombaanreis, Keuzestress, Netwerken, Oriënteren, Talent en passie
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Maak ruimte: stap 1 in ‘doen wat je wilt’'?