Samen de tent draaiende houden

Ralph Ekkerink, JongeHonden

Ralph Ekkerink (27) studeerde Internationale Bedrijfscommunicatie en werkt sinds 2008 als Junior bij JongeHonden, een pool van jonge adviseurs zonder managers en vaste werktijden. “Verantwoordelijkheid ligt door de hele organisatie heen: we doen eigenlijk alles zelf.”

Een traineeship dat je zelf moet inrichten

Op 29 september 2008 tekende ik mijn contract bij JongeHonden. Daarvoor had ik geen flauw idee welke richting ik met mijn achtergrond nu precies op wilde gaan. Via een vriendin werd ik geattendeerd op het bestaan van JongeHonden in Utrecht (inmiddels zitten we ook in Groningen en Arnhem). Na enkele gesprekken hadden we een match! In de twee jaar dat ik nu bij JongeHonden werk heb ik als junior veel kijkjes in verschillende keukens mogen nemen. Binnen gemeente, provincie, woningcorporatie, onderwijsinstelling en aan de hand van diverse freelancers heb ik binnen vele projecten meegedraaid. Als projectmedewerker, onderzoeker en organisator heb ik verschillende rollen gehad bij mijn opdrachtgevers.

Hoe werkt JongeHonden nu precies?

De bedrijfsvorm kun je zien als een cellenstructuur: onder de BV hangen een aantal ondernemingen (CV’s) die de bloedlijn van de organisatie vormen. Aan het roer van de CV’s staan jonge ondernemers, die verantwoordelijkheid dragen voor de jonge honden die ze zelf als werknemers in dienst hebben. Verantwoordelijkheid ligt echter door de hele organisatie heen: we doen eigenlijk alles zelf. Dat betekent dat je jouw eigen administratie bijhoudt, je facturen en offertes opstelt, je eigen acquisitie inricht en je met de werving van nieuwe werknemers bezig mag houden. In korte tijd leer je daardoor de kneepjes van het ondernemerschap.

Wil je na maximaal drie jaarcontracten blijven plakken en doorgroeien naar een eigen onderneming? Dan bestaat de mogelijkheid om na je junior-jaren onder gezamenlijke vlag een eigen winkeltje te openen en zelf je eigen CV te vormen. Met of zonder personeel. Anderen ontdekken tijdens hun werkzaamheden dat hun talenten, interesses of opgedane praktijkervaring matchen met een concreet functieprofiel binnen een externe vacature en stromen op die manier uit.

Selectiecriteria

Jonge honden worden geselecteerd op hun ondernemende karakter, eigenzinnige trekjes en waarbij nominaal afstuderen geen keiharde eis is, maar nevenactiviteiten juist voor je spreken. Een brede interesse, grenzeloos enthousiasme en een onbevangen houding zijn kenmerkend voor jonge honden. Een master op academisch niveau is een voorwaarde om te solliciteren.

Je start bij JongeHonden…

Hoe je leven er vervolgens uitziet? Bereid je voor op een mix van verschillende externe opdrachtgevers, je eigen persoonlijke inbreng binnen het bedrijf en een hoop lol met je collega’s! De stempel ‘jonge hond’ krijg je vanaf je eerste werkdag en zal niet snel verdwijnen. Het komt in je genen te zitten en zal –ook al verlaat je ooit het nest- je als ambassadeur voor het leven uitzwaaien.

Je werkweek? Als jonge hond werk je in principe 80% van je tijd op projectbasis en 20% besteed je aan wat ons onder andere karakteriseert: kill the overhead! Dat scheidt ons meteen van andere – minder platte – organisaties. Korte lijntjes waarbij we met z’n allen de tent draaiende houden.

Stijl en ontwikkeling

Flexibiliteit kenmerkt jou, kenmerkt JongeHonden. Dresscode: formeel waar nodig, maar in principe zijn we net zo informeel als wat we willen uitstralen: jong, fris en eigenzinnig. In het begin moest ik wennen aan de vrijheid die je krijgt binnen de organisatie. Die moet je optimaal benutten! Het gaat om jouw ontwikkeling en de opleiding komt niet jouw kant op. In je persoonlijk ontwikkelingsplan zet je je eigen lijnen uit en geef je aan welke (externe) tools je nodig hebt om jouw leerdoelen te bereiken.

Binnen JongeHonden heb ik ontdekt dat ik netwerken en acquisitie erg leuk vind, waar andere collega’s zich meer willen verdiepen in de externe communicatie of werving en selectie actief oppakken. De mix van expertise van seniors op je klus en de ondernemende sfeer bij je jonge collega’s doen je versteld staan van de ervaring die je binnen kort tijd op kan doen.

Als jij op zoek bent naar een typische negen tot vijf baan is JongeHonden wellicht niet jouw ideale organisatie. Verschillende projecten, verschillende opdrachtgevers, interne werkzaamheden vragen soms een ander werkschema, maar dat maakt ons zo flexibel en veelzijdig. Binnen JongeHonden bestaat geen standaard leertraject. Zie het als een traineeship dat je zelf moet inrichten.

Tags: Ondernemerschap, Traineeship
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Samen de tent draaiende houden'?