Millennials – Wij rennen niet voor managers die commanderen

vrijheid

Het is woensdagochtend, ik zit aan het ontbijt met de balkondeur wijd open. De zon schijnt volop. Ik besluit te gaan genieten van deze prachtige zomerse dag, want dat is in het voorjaar een cadeau. Op naar het strand dus. En het werk dan? Geen zorgen. Ik neem de laptop mee en zie wel. Ik kan ook vanavond nog lekker aan de slag. Komt goed.

Vrijheid

Aan het woord is zomaar een millennial, uit de generatie die symbool staat voor de happyholics. Iemand met een leidinggevende die de ruimte geeft om zélf te bepalen waar, wanneer en hoe iemand zijn werk doet. Die vrijheid heeft generatie Y nodig. En de digitale ontwikkelingen maken het eenvoudig om buiten kantoor en buiten de (nu vaak nog) gebruikelijke tijden te werken.

Geen 9-tot-5-mentaliteit

Millennials kijken op een andere manier naar werk dan vorige generaties. Voor ons is het geen punt om even een sprint te moeten trekken of om af en toe een nachtje door te halen voor werk. Het altijd maar van 9 tot 5 vinden wij onzinnig. Wij eind-twintigers en begin-dertigers ontlenen onze identiteit voor een flink deel aan het werk dat we doen en willen dus betekenisvol bezig zijn. En we willen het leuk hebben op ons werk. Dat vraagt om een leidinggevende die ons dat gunt.

Geen baas in je nek

Niemand wil constant een baas in de nek die het werk controleert. Natuurlijk is er uitleg nodig over wat er van je wordt verwacht, zijn er deadlines en moet er ruimte zijn voor tussentijds overleg en eventuele bijsturing. En vanzelfsprekend heeft een starter begeleiding nodig tijdens het proces, maar uiteindelijk gaat het om het resultaat. Hoe je daar komt, hoeft niet worden voorgekauwd. Dat kun je prima zelf bepalen.

Wij rennen niet voor managers die commanderen

Command en control zijn uit de tijd. En bij de happyholic, zeker als deze een millennial is, werkt het zelfs averechts. Wij rennen niet voor managers die commanderen. Wij willen wél hard lopen voor leidinggevenden die ruimte en vrijheid geven om het beste uit onszelf te halen, om zelf uit te vinden – met vallen en opstaan – hoe je het beste resultaat bereikt. Millennials vragen om leiderschap nieuwe stijl, dat wil zeggen: om ruimte, flexibiliteit en vertrouwen.

Zo bind je millennials aan je bedrijf

Leg je ons aan de leiband, dan gaan we heel snel buiten de deur kijken. Zeker nu de crisis achter ons ligt, zijn de mogelijkheden op de arbeidsmarkt voor Young Professionals legio. Maar als je in plaats daarvan als leidinggevende je jonge medewerkers met opbouwende feedback stimuleert om te ontdekken waar hun krachten liggen, hoe ze zich optimaal kunnen ontwikkelen en welke manier van werken het beste bij hen past, dan behoud je de inspirerende en innovatieve millennials voor je organisatie. En daar wordt iedereen (werk)gelukkig van.

Meer lezen over leidinggeven aan millennials? Check het hier.

Dit artikel verscheen ook op ontopic.insightsbenelux.com

Tags: Ambitie en succes, Leiderschap, Leiding geven, Leidinggeven aan millennials, Millennials generatie Y, Werkplezier en werkstress
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Millennials – Wij rennen niet voor managers die commanderen'?