Minder vraag naar financials

minder-vraag-naar-financials

Sorry jongens. Het blijft helaas kommer en kwel op de financiële arbeidsmarkt. Volgens interim detacheerder Yacht is de vraag naar financieel specialisten in het tweede kwartaal van 2011 met 12,5% gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010.

In het eerste kwartaal 2011 was de krimp nog 14,7%, over geheel 2010 20%. Terwijl de branches overheid en zorg met -45% en -24% het slechts presteren, laten de branches industrie en financiële dienstverlening een groei zien van respectievelijk 18% en 13%.

Arbeidsmarkt voor accountants verandert

Waar accountants voorheen gemakkelijk van baan konden veranderen, lijkt dit nu alleen mogelijk met twee tot acht jaar werkervaring en als de functie precies passend is. Uit onderzoek van ‘De Accountant’ blijkt dat vooral assistent-accountants nog goed in de markt liggen, zeker als het om jonge AA’s gaat die een overstap naar het bedrijfsleven willen maken. Omdat werkgevers vooral ’tweede stappers’ zoeken, blijft het voor starters lastig om aan een baan te komen.

Boekhouder minder populair

Blijvend kostenbewustzijn, centralisatie van activiteiten, efficiënter werken, minder systemen, procesvereenvoudiging en het steeds beter op orde zijn van administraties leiden ertoe dat de boekhouders meer en meer zijn aangewezen op vervangingsvraag. Met tot gevolg dat deze functies in populariteit zijn afgenomen met 27% krimp in het aantal vacatures.

Specialistische functies, zoals auditor en treasurer, waren tot nu toe groeiers, maar moeten nu ook een pas op de plaats maken.

Actief op zoek naar werk

Tegenover de dalende vraag, staat een steeds grotere groep financiële professionals die actief naar ander werk zoekt. Uit het onderzoek ‘Best Employer to work for in finance 2011‘ blijkt dat één op de drie financials actief op zoek is naar een andere werkgever. 50 procent is niet actief op zoek naar een andere werkgever, maar overweegt wel een overstap als zij een goed aanbod ontvangen.

Tags: Finance
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Minder vraag naar financials'?