Netwerkborrels: kom maar op!

Een bijdrage van Lara van den Berg:

Ze zijn er altijd maar vooral zo aan het begin van het jaar: Netwerkborrels. Voor mij niet bepaald de evenementen waar ik op mijn best functioneer. Nu kwam ik onlangs een leuk boek tegen en ben daarmee het borrelseizoen ingedoken om theorie in praktijk te brengen.

Verlegen = onhandig

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Ik ben van nature verlegen en om tijdens een borrel zomaar nieuwe mensen aan te spreken is iets waar ik niet goed in ben. Gevolg: ik hang bij borrels vaak rond bij mensen die ik al ken. Netwerken is helemaal hot, maar ik kan het niet, te verlegen. Of moet ik zeggen; ik kòn het niet?

Borrelvrees

Ik ben uiteraard niet de enige die niet goed is in netwerken en nieuwe mensen ‘zomaar’ aanspreken. De schrijver van het boekje Borrelbabbelen, Hugo Vos wilde meer uit borrels kunnen halen. Hij leerde zichzelf aan om nieuwe mensen te leren kennen om zo zijn netwerk uit te breiden. Inmiddels geeft hij zelfs cursussen ‘Borrelbabbelen’ en bundelde onlangs al zijn tips. Zijn boodschap is simpel: Borrels zijn leuk en iedereen kan leren borrelbabbelen.

borrelbabbelen-cover-careerwise

Tips voor netwerkborrels

Hij neemt mij in het boek van A tot Z mee in de borrelwereld. Van de voorbereiding en mijn lichaamshouding tot hoe ik iemand netjes ‘dump’ na een gesprek. Zijn belangrijkste tips vond ik:

  • Bereid je altijd voor; wie komen er op deze borrel? Wat wil je bereiken?
  • Probeer geen zaken te doen op een borrel daar komen mensen niet voor.
  • Als je niet graag het hoogste woord hebt in een groepje, stel dan veel vragen (en sta er niet voor spek en bonen bij)
  • Laat OMA thuis; te vroeg Oordelen, je Mening geven of Advies geven.
  • Drink niet te veel!

Wat je wel doet

  • Onthoud dat de meeste mensen het niet prettig vinden een onbekende aan te spreken. Makkelijker is het als je aangesproken wordt. Bedenk dus dat andere mensen het fijn vinden om aangesproken te worden. Je zult niet snel afgewezen worden. Neem dus die stap!
  • Maak gesprekken persoonlijk en wees geïnteresseerd in de ander. Is het onderwerp het fileprobleem? Vraag eens of je gesprekspartner vaak in de file staat: “Hoe ervaar je dat?” of “Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van ver van je werk wonen?” Zo worden gesprekken prettiger en verval je minder snel in cliché onderwerpen als het weer.
  • Wees positief in je gesprekken; geef complimenten, zorg voor humor en lach. Positiviteit werkt aanstekelijk en levert leuke gesprekken op.
  • Accepteer dat sommige gesprekken niet leuk zijn of niet van de grond komen. Er zijn nog genoeg andere mensen om mee te praten!

Dat moest ik ook maar eens proberen

Ik vind het altijd erg eng me aan te sluiten bij een groepje mensen dat staat te praten of om een onbekende aan te spreken. Met de tips in mijn achterhoofd bleek het een stuk makkelijker dan ik dacht. Mensen vinden het inderdaad leuk als je naar ze toekomt en een gesprek met ze aanknoopt. Door veel vragen te stellen als ik me ergens bij aansluit, zien mensen me als onderdeel van het gesprek terwijl ik weinig verstand van het onderwerp heb.

Straks wordt het nog leuk

Ik zal misschien nooit de succesvolle, berekenende netwerker worden zoals sommigen dit wel zijn, maar de basistechnieken begin ik te begrijpen dankzij Hugo zijn tips. Het is verbazingwekkend hoe makkelijk het eigenlijk is. Het heeft me zelfs al iets opgeleverd. Iemand die ik op een borrel ontmoette stuurde me vorige week een vacature toe. Dat smaakt naar meer…

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Ambitie en succes, boekrecensie, Ken jezelf, Netwerken, Oriënteren, Scoor die baan, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Netwerkborrels: kom maar op!'?