Netwerken: borrel nooit zonder te dansen

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Als je nieuwe mensen wilt ontmoeten en als niemand dat voor je regelt, dan zul je het netwerken zelf moeten organiseren. Probeer het maar eens tijdens de nieuwjaarsborrel: ga aan de wandel.

Als je niemand kent, werkt ’t anders

Tijdens de traditionele verjaardag zitten alle gelijkgestemden bij elkaar. De mannen bij de mannen, de vrouwen bij de vrouwen; de familie van de jarige links, de familie van de kouwe kant rechts. Geeft niks. Het is toch wel gezellig, omdat je precies weet naast wie je wilt zitten voor een gezellige avond. Maar op een borrel waar je bijna niemand kent, werkt deze strategie niet.

Ga aan de wandel

Op een nieuwjaarsborrel of op de nazit van een zakelijke presentatie ken je meestal niemand. Je raakt aan de praat met de persoon die naast je staat wanneer je een drankje haalt, en vervolgens laat je die man of vrouw niet meer los. Ik ken het gevoel: je probeert het gesprek te rekken omdat je anders reddeloos verloren bent. Je vreest als enige achter te blijven aan de hoek van een tafel, eenzaam nippend aan een glas – terwijl iedereen gezellig staat te kletsen. In zo’n situatie heb ik geleerd om op te staan en aan de wandel te gaan. Ik noem het dansen, per slot van rekening een eeuwenoude, charmante en effectieve manier om nieuwe mensen te ontmoeten.

Bedenk een smoes

Het idee is simpel: sta op en maak een kleine wandeling door de zaal, met de opzet nieuwe mensen aan te spreken. Bedenk gewoon een smoes om even rond te lopen, loop bijvoorbeeld even naar je jas om er (n)iets uit te halen; ga naar het toilet; haal nog een drankje of loop naar een opvallend kunstwerk. Hoe onervaren je ook bent als borrelbabbelaar, de kans dat je een leuk gesprek kunt aanknopen is veel groter als je meer mensen tegenkomt. Zelfs als je niemand aanspreekt, is er in elk geval de kans dat anderen jou aanspreken. Wat je ook doet, aan de wandel gaan is altijd beter dan blijven zitten waar je zit.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Ken jezelf, Netwerken, Oriënteren, Personal Branding
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Netwerken: borrel nooit zonder te dansen'?