Voor acht op de tien professionals leverde hun netwerk een baan of opdracht op, dat blijkt uit onderzoek door Yacht onder 644 hoogopgeleiden. Netwerken is dus belangrijk en kan je professioneel en privé veel opleveren. Ook als je op dit moment een baan hebt waarin je het naar je zin hebt. Je weet immers nooit tot wat voor kansen het leidt of wanneer je je netwerk nodig zult hebben. Daarom vatten we hieronder de resultaten van het onderzoek samen. Zo kan jij je eigen netwerkskills verbeteren.
Wie zitten er in jouw netwerk?
Allereerst voor de duidelijkheid: wat is je netwerk? Je netwerk is eigenlijk niets anders dan een verzameling contacten en connecties. Als starter ziet je netwerk er vaak anders uit dan het netwerk van meer ervaren professionals. Het wordt gevormd door familie, vrienden, medestudenten en docenten. De waarde zit ‘m in deze fase vaak nog in je tweedelijnscontacten. In zo’n tweedegraadsnetwerk zitten ongetwijfeld mensen die iets voor jou kunnen betekenen, maar die je nog niet kent. Het netwerk is enorm groot en je kunt er via LinkedIn gemakkelijk je voordeel mee doen.
Ben je al wat verder in je loopbaan dan is de kans groot dat je je netwerk uitbreidt richting klanten, collega’s en mensen of organisaties uit je vakgebied. Je wordt dan waarschijnlijk ook selectiever in wie je toelaat tot je netwerk en mijdt vaker werkgerelateerde praat tijdens sociale activiteiten. Naarmate je flexibeler werkt, vervagen de grenzen tussen je privé en je zakelijke netwerk.
Je kent ze wel: de barrières
Hoewel netwerken bij je professionele ontwikkeling hoort, is het voor weinigen hun roeping. Of het je nu ontbreekt aan kennis, ervaring, zelfvertrouwen of plezier bij het ontwikkelen van je zakelijke netwerk… je bent gelukkig niet de enige, zo blijkt uit het onderzoek. De top 5 belangrijkste barrières die worden ervaren tijdens het netwerken zijn:
- Ik vind het lastig mezelf te ‘verkopen’.
- Ik heb geen raakvlakken met de ander.
- Ik heb moeite om mezelf goed te presenteren.
- Kom ik niet te gretig over?
- Ik vind het lastig om contact te blijven onderhouden.
Waarom zou je?
De meeste respondenten vinden netwerken heel belangrijk. Behalve dat je er nu of in de toekomst een baan aan over kunt houden, kan een oriënterend netwerkgesprek inspirerend zijn voor je volgende stap of je persoonlijke groei.
Online of In Real Life?
Online netwerken hebben het voordeel dat ze laagdrempelig, snel, groot en via anderen toegankelijk zijn. Opvallend is dat 68% van de respondenten meer waarde hecht aan fysieke ontmoetingen. Young professionals zijn selectief in het toelaten van mensen in hun netwerk. Geen persoonlijke ontmoeting? Dan ook geen digitale uitnodiging. Het gaat bij netwerken niet om de grote aantallen. Slechts 37% wil zo veel mogelijk mensen in hun netwerk.
Ergernissen
Dat netwerken veel voordelen kent is duidelijk. Tegelijkertijd kan netwerken ook leiden tot ergernissen. Hoe voorkom je deze ergernissen en wat moet je vooral niet doen?
Hoeveel tijd besteed je aan netwerken?
Het onderzoek van Yacht toont aan dat professionals gemiddeld 77 minuten per week besteden aan netwerken. Hoe jonger en minder werkervaring, des te meer tijd er wekelijks geïnvesteerd wordt in netwerken. Opvallend is dat vrouwen minder actief zijn (64 minuten) dan mannen (88 minuten). Professionals met een flexibele contractvorm investeren meer tijd (104 minuten) per week aan netwerken. Ook verschilt het in welke branche je actief bent. IT’ers besteden de minste tijd aan netwerken, gemiddeld 58 minuten per week. Finance professionals investeren meer, gemiddeld 91 minuten per week.
Jezelf zijn of bluffen
Naast dat je betrouwbaar wilt overkomen, biedt netwerken je de mogelijkheid om te laten zien wie je bent, wat je kunt en welke ambities je hebt. Mannen laten graag zien waar ze goed in zijn (86%). Vrouwen vinden dit lastiger (77%). Het belangrijkste is om jezelf te zijn. Dit zorgt voor vertrouwen, maar blijkt in de praktijk best lastig te zijn. De respondenten uit het onderzoek geven aan niet helemaal zichzelf te zijn tijdens het netwerken: ‘ik ben dan wat formeler en toon een professionelere versie van mezelf’ is een vaak gehoord antwoord. Ook bluft iedereen weleens: ruim een kwart van de professionals (26%) geeft aan een beetje te bluffen en zichzelf beter voor te doen. Dit speelt met name bij dertigers (34%).
Vertrouwen creëren is lastig, maar essentieel bij netwerken. Je wint vertrouwen door eerlijk te zijn over je vaardigheden en ervaring. Jezelf zijn leidt tot vertrouwen volgens jonge professionals (63% van de 22-30 jarigen zegt dit). Als je een groot netwerk hebt, draagt dit opvallend genoeg niet automatisch bij aan vertrouwen: slechts 5% van de professionals vindt dit wel het geval. Dus doe het kalm aan, wees jezelf en besteed zeker aandacht aan je netwerk!
Meer weten over netwerken? Lees dan het volledige onderzoek van Yacht of download hiernaast het Careerwise e-book.