Help jezelf aan een baan via je netwerk

young professionals aan het netwerken
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
De één heeft er geen enkele moeite mee, de ander vindt het de meest deprimerende activiteit aller tijden: netwerken. Toch is je eigen netwerk een van de meest succesvolle middelen om een baan te vinden. Als je via een werknemer bij een bedrijf aanklopt, ben je vaak erg welkom, want je bespaart het bedrijf de kosten van (vaak dure) advertenties. Daarnaast heb je een streepje voor op anderen, omdat je geïntroduceerd wordt door een bekende. Die bekende kan gelijk een goed woordje voor je doen. En wie kan dat nou beter dan je eigen vrienden, familie of kennissen of een zakelijke connectie?

Welke netwerken heb je?

Netwerken kun je met iedereen en overal doen. In de praktijk doe je het waarschijnlijk meestal in een zakelijke setting met collega’s of andere zakelijke connecties. Maar je netwerk van vrienden is minstens zo waardevol als je zakelijke netwerk. Grofweg kunnen we drie soorten netwerken onderscheiden:

  • het netwerk van vrienden, familie, buren en naasten;
  • het professionele netwerk van collega’s, klanten en zakelijke connecties;
  • het netwerk van quasibekenden, zoals vrienden van vrienden of contacten via een LinkedIn-groep.

Hoe zet je je netwerk in?

Hoe concreter je voor ogen hebt wie je bent en wat je zoekt, hoe effectiever je kunt netwerken en hoe eerder je een baan vindt via je netwerk. Een goede voorbereiding is dus belangrijk. Zorg ervoor dat je een concreet doel voor ogen hebt. Dat werkt veel beter dan wanneer je alleen een vaag idee hebt. In het beste geval weet je welke baan je zoekt, bij welk bedrijf, ken je je eigen vaardigheden en heb je een elevator pitch voorbereid. Maak daarom een lijstje van organisaties en functies die jou aanspreken en zoek vervolgens mensen uit je netwerk die je kunnen helpen om dichter bij deze doelen te komen.

Netwerken? Gewoon doen!

Als je je goed hebt voorbereid, is het vooral een kwestie van doen: benader de personen die je in de vorige stap hebt gevonden. Je kunt hiervoor uiteraard het internet gebruiken en mensen via e-mail benaderen, maar een telefoontje kan ook wonderen doen, omdat het persoonlijker is. Vervolgens is het vooral een kwestie van het inzetten van je social skills. Ga niet direct op je doel af, maar maak eerst gewoon een informeel praatje. Je kunt ook om (loopbaan)advies vragen. De meeste mensen willen je graag helpen, als je maar helder kunt maken wat je precies zoekt.

Aan de slag

Je zult merken dat mensen je niet altijd direct kunnen helpen, maar je wel doorverwijzen of andere tips geven. Na het gesprek ben jij aan zet om hiermee aan de slag te gaan. In sommige gevallen zul je je contactpersoon nog eens moeten bellen om te vragen wat de huidige stand van zaken is. Blijf hierbij altijd vriendelijk en vooral geduldig, je zul niet altijd direct antwoord krijgen. Het is dan ook verstandig om goed bij te houden wie je wanneer over welk onderwerp hebt gesproken. In andere gevallen moet je zelf aan de slag en de tips die je gekregen hebt opvolgen.

Een lange adem

Netwerken is een kwestie van een lange adem hebben. Het is een marathon en geen sprint. Maar je zult merken dat het effectief kan zijn en je aan je droombaan kan helpen. Kom je er zelf niet helemaal uit, overweeg dan ook eens om een loopbaancoach in te schakelen. Hoe dan ook, veel succes!


Dit artikel is een bijdrage van de cv-experts van Lifebrander.nl

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Ken jezelf, Loopbaan, Netwerken, Oriënteren, Scoor die baan
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Help jezelf aan een baan via je netwerk'?