Netwerken? Zie het als coupébabbelen

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Ik zit in de trein in een vrij volle coupé. Normaal gesproken doet iedereen dan waar we zo goed in zijn met zijn allen: een beetje op je mobiel of voor je uit staren in een dappere poging géén contact te zoeken met elkaar. Maar vandaag niet.

Enthousiast gesprek

Vandaag is een groep jonge militairen druk met elkaar in gesprek. Ze hebben het over spierballen, over gevechtstraining en over welke middelen je wel of niet moet nemen om spierballen kunstmatig te kweken. Ze zijn zodanig enthousiast en gedreven in gesprek met elkaar, dat iedereen het gesprek duidelijk kan meebeleven.

“Ik maak fruitbomen”

Dit brengt mijn buurman ertoe om tegen de voor hem onbekende dame tegenover hem een grapje te maken in de trant van: “Ja, dat zijn ook nog eens onderwerpen om het over te hebben met elkaar.” Om te vervolgen met: “Ik maak fruitbomen, da’s andere business …” Wat mij vervolgens weer intrigeert en leidt tot mijn inkopper naar hem: “U maakt fruitbomen, zegt u? Dat is knap!”

In gesprek over werk

We raken met zijn drieën in gesprek en maken over en weer wat grapjes. Al doende leer ik dat mijnheer zich slechts bezighoudt met het veredelen van fruitbomen. Het scheppingsproces was ooit in een ver verleden door iemand anders gedaan. En de mevrouw is met veel plezier werkzaam op een lagere school.

Netwerken is niet zo moeilijk

Het wordt een gezellig onderonsje tot het volgende station. Dan stappen de soldaten op en de mijnheer en de mevrouw ook. Ik blijf alleen achter en weer dringt het tot me door hoe verbazend eenvoudig het is om contact te maken met vreemden. Je hoeft maar een kleine aanleiding te hebben.

Iedereen kan babbelen

Coupébabbelen, borrelbabbelen, netwerken het is allemaal hetzelfde. Ik zou er een boek over vol kunnen schrijven als het moet! En het mooie is: het valt te leren. Ook voor de mensen met de grootste borrelvrees. Lees voor meer tips bijvoorbeeld mijn boek of kijk op mijn website.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Netwerken
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Netwerken? Zie het als coupébabbelen'?