Sollicitatiegesprek of blind date?

lovers-t-shirt-by-youngloverslabel

Vaak zie ik mensen lachen als ik in een training zeg dat solliciteren en daten meer met elkaar gemeen hebben dan ze denken! Ik leg het je even uit…

Vooraf hebben beide partijen ‘iets’ over elkaar gelezen waardoor wederzijdse interesse gewekt is. Jullie ‘profielen’ kwamen elkaar tegen. In het geval van solliciteren is je oog gevallen op een interessant bedrijf en/of een interessante vacature, het bedrijf heeft jou opgemerkt door je in het oog springende cv, aparte sollicitatiebrief of LinkedIn-profiel. Een datum voor een eerste kennismaking is geprikt.

In deze fase beweren dat je de baan kost wat kost wil, is hetzelfde als in deze fase zeggen dat je wil trouwen met je blind date! En toch hoor ik dit vaak. Hierdoor zijn de verwachtingen erg hoog gespannen en heb je bepaalde ‘blinde vlekken’. Hoe kan je dit voorkomen?

Weten wat je wil en wat bij je past

Door vooraf stil te staan bij wat jij écht wil, wat voor jou belangrijk is, wat jij te bieden hebt en wat jij verwacht te krijgen. In het sollicitatiegesprek ga je checken of dit bedrijf past bij jouw waarden, en of je dagelijks de dingen gaat kunnen doen die jij goed kan én leuk vindt, en of je jezelf kan ontwikkelen in de richting die bij jou past. Benoem deze zaken tijdens het gesprek. Zo krijgt de werkgever een duidelijk beeld van je. Is het niet voor deze functie, dan is er misschien intern of extern een andere functie die nog beter bij je past. Zie ook: Te druk met het maken van indruk?

Droom groot!

Het kan helpen om je ideale werkdag uit te schrijven. Zodat het verlangen naar het creëren van die nieuwe werkelijkheid groot genoeg wordt. Zodat het verlangen groter is dan de angst. Uiteraard is het spannend om nieuwe wegen te bewandelen, vertrouwde dingen achter te laten. Door te focussen op je doel en niet op je angst kom je sneller in beweging en dichter bij je doel.

Gelijkwaardig solliciteren

Het bedrijf heeft een ‘probleem’, wat hen geld kost. Ze zijn op zoek naar een oplossing en gaan kijken of jij die oplossing zou kunnen zijn. Jij hebt een ‘probleem’, wat je energie en misschien geld kost, nl het niet hebben van een leuke baan, en bent op zoek naar een oplossing. In het gesprek gaan jullie kijken of jullie iets voor elkaar kunnen betekenen. Het stellen van gerichte vragen brengt hier duidelijkheid in. Dit wil zeggen dat ook jij ‘nee’ mag zeggen als je merkt dat dit niet het juiste biotoop is om je als een vis in het water te voelen…

Enne… doe niet té veel water bij de wijn… Net zoals op de datingmarkt zijn er heel wat kandidaten, er is vast wel een bedrijf en functie die écht bij je past. Heb er vertrouwen in en onderneem actie!

5 tips om succesvol te solliciteren

  • Zorg voor een goede eerste indruk: een cv, brief en LinkedIn-profiel dat bij jou past en waardoor interesse gewekt wordt
  • Weet wat je wil
  • Bereid je gesprek goed voor
  • Stel gerichte vragen
  • Stel je gelijkwaardig op en heb vertrouwen

In het programma-aanbod van Passion for Work help ik je deze tips te concretiseren en te vertalen naar jouw specifieke situatie: ‘In 5 stappen weten wat ik wil’ en ‘In 7 stappen bereiken wat ik wil’.

Tags: ,
Vraag van de maand
Ik vind het moeilijk als ik niet voldoe aan mijn eigen verwachtingen.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Sollicitatiegesprek of blind date?'?