Via-via een baan vinden betekent namen onthouden. Zo doe je dat!

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
>> Voor (HR-)professionals <<
Je weet waarschijnlijk dat via-via een baan vinden het beste werkt. Dat betekent dat er iemand anders tussen jou en jouw droombaan in staat. Het is daarom cruciaal om ieders naam te onthouden. Dan word jij namelijk ook onthouden en dat brengt jou dichter bij een baan. Maar hoe vaak zeg jij: Sorry, ik ben slecht in namen.

Je bent lui

Wrong! Je bent niet slecht in namen, je bent te lui om iemands naam te onthouden. Je kunt van bijna iedereen die je ontmoet de naam onthouden. Het is echt niet zo moeilijk en de beloning is groot. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen?

Goede indruk

Denk eens terug aan die keer dat iemand anders jouw naam had onthouden. Misschien had je diegene maar één keer ontmoet, maar zonder moeite werd je begroet met je eigen naam. Terwijl jij heel erg hard aan het nadenken was. ‘Shit, hoe heet hij ook alweer?’ Dat is even balen en misschien ongemakkelijk, maar tegelijkertijd ben je onder de indruk van die andere persoon.

Aandacht voor de ander

Als jij de naam van een andere persoon onthoudt en gebruikt, geeft dat die ander een goed gevoel. Het geeft aan dat je echt persoonlijke aandacht geeft, dat hij of zij ertoe doet. Je erkent diegene daadwerkelijk als persoon en je valt op door je persoonlijke stijl.  Het geeft een gevoel van connectie en boven alles word jij door die ander onthouden.

Honderd nieuwe namen per jaar

Persoonlijk ben ik supergoed in het onthouden van namen, omdat ik dat belangrijk vind. Ik onthoud bijvoorbeeld al jaren de namen van alle honderd nieuwe studenten per jaar, tijdens mijn werk op de universiteit. Nu levert het mij heel eerlijk en plat gezegd nieuwe klanten op, naast alle bovengenoemde voordelen. Jij zou het ook moeten doen, want het brengt je makkelijker aan een baan. Maar hoe doe je dat dan, namen onthouden?

Het ultieme systeem om namen te onthouden

1. Maak het belangrijk

Hier begint het allemaal mee. Met excuses over dat je slecht bent in namen schiet je niets op. Maak het voor jezelf superbelangrijk. Daarvoor moet je wel eerst een connectie maken, wat simpelweg begint met het onthouden en gebruiken van namen.

2. Doe moeite

Wow, origineel inzicht Justin! I know, dank je. Maar echt, doe simpelweg moeite om iemands naam echt te onthouden. Kijk diegene aan als je wordt voorgesteld, wat is precies de naam? Luister goed en vraag of die ander zijn naam wil spellen. Het wordt makkelijker om de naam te onthouden als je goed naar het gezicht kijkt. Valt je iets op? Vraag waar de naam vandaan komt en blijf die ander goed aankijken. Zo leg je een connectie in je hersens tussen het gezicht en de naam.

3. Gebruik de naam als je met elkaar spreekt

Hoi Chantal. Daar ben ik het helemaal mee eens, Chantal. Tot ziens, Chantal! Simpel, maar je brein maakt direct een connectie tussen de naam horen, zeggen en haar gezicht. Sommige mensen vinden het maar raar en Amerikaans, maar jij niet, want je weet tenslotte hoe belangrijk het is.

4. Herhaal de naam terwijl je niet met elkaar spreekt

Als je met iemand staat te praten en je kijkt toevallig een andere kant op, herhaal je de naam in je hoofd. Zie je iemand verderop lopen, bij de bar of bij de wc’s? Herhaal de naam. Zeg tegen jezelf: Dat is Chantal. Ze werkt bij de Rabobank in sales. Herhaal alle nieuwe namen en gezichten aan het einde van de dag nogmaals, dit wordt nog makkelijker als je visitekaartjes hebt verzameld.

5. Bereid je voor

De volgende keer dat je ergens naartoe gaat, bereid je jezelf goed voor. Wie denk je dat er komt, van wie weet je dat hij of zij komt? Dit is een perfecte oefening voor als je onderweg bent met de trein of met de auto. Kijk of je van iedereen de naam kunt herinneren met het bijbehorende gezicht. Je kunt altijd LinkedIn gebruiken als hulpmiddel.

Niets vergeten?

Nu weet jij wat je moet doen. Het is simpel, concreet en levert veel op. Gebruik het in je voordeel en onthoud: zolang jij niet de naam van die ander vergeet, vergeet die ander ook niet zo snel jouw naam. Maak er geen punt van als die ander dat wel heeft gedaan nadat jij moeiteloos de naam gebruikt. Help ze vriendelijk te herinneren aan jouw naam, daarna vergeten ze hem tenslotte nooit meer.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>
Tags: Werk zoeken
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Via-via een baan vinden betekent namen onthouden. Zo doe je dat!'?