fbpx

Help, mijn werk is saai!

help mijn werk is saai

Nog zes uur, nog vijf, nog viereneenhalf… De werkdag heeft nog nooit zo lang geduurd. Het liefst zou je nú je tas pakken en de deur uitrennen. Doei saaie dag! Helaas is wegrennen – hoe verleidelijk ook – niet the grown up thing to do. Denk even om: saai werk is meer tijd om tutorials te kijken, een zware periode leidt tot salarisverhoging en een vervelende dag: yes, vanavond koop je zo’n dure bak chocolade-ijs! Met deze tips overleef je elke saaie, vervelende of zware baan (en wordt het sneller 17:00 uur).

Mijn werk is saai

Oplossing 1: Je hebt geluk! Ram door je to do-lijst heen en als je daarmee klaar bent heb je zeeën van tijd voor jezelf. Lees je in over aandelen, doe een online cursus of schrijf een e-book dat je later kan verkopen. Dat is makkelijk geld verdienen!

Oplossing 2: Is je werk saai, maar wel veel? Zet een leerzame podcast op. Zo leer je tijdens het werk van alles over moestuinieren of duurzaam ondernemen.

Oplossing 3: Geen enkele werkgever zegt nee tegen werknemers die méér willen doen. Functieprofielen staan meestal niet vast en je kunt taken toevoegen als je de waarde ervan kunt bewijzen. Zoek een interessant probleem waarmee jij graag wil stoeien. Misschien iets wat al maanden bovenaan de backlog staat maar waar niemand tijd voor heeft? Zo maak je jezelf ook nog even de held van de afdeling. Hopelijk ga jij dan voortaan met meer nieuwsgierigheid en enthousiasme naar werk.

Oplossing 4: Kan je het werk in minder dagen doen? Dan kan je voor hetzelfde salaris minder uren werken. Dat is lekker!

Oplossing 5: Werk stiekem aan andere projecten. Zet niet de titel van je nieuwe blog Hoe overleef ik een saaie baan heel groot bovenaan het document, want als je dan gesnapt wordt, kan het best pijnlijk zijn… Oeps!

Mijn werk is echt zwaar

Oplossing 1:
Waarom is je werk zwaar? Ligt er te veel op je bord, is een collega ziek, vind je het niet leuk, heb je een verkeerd werkritme of werkmethode? Zoek eerst uit waarom je het zwaar vindt en plan een afspraak met je werkgever om erover te praten. Wees eerlijk over je gevoel en zoek samen naar een oplossing.

Oplossing 2:
De (stressvolle) energie van je werk komt mee naar huis als je het nergens achterlaat. zing op de fiets, sport direct na je werk of duik in een spannend boek. Laat werk op werk. Je mag er natuurlijk over praten en klagen, maar jouw prioriteit is het hebben van een fijne ontspannen avond.

Oplossing 3:
Is jouw vrije tijd ook werktijd? Met andere woorden; kan je voldoende ontspannen, genieten en leuke dingen doen in het weekend? Iedereen heeft iets anders nodig. De een ligt twee dagen lang in bed, de ander wil zo min mogelijk thuis zijn. Probeer in ieder geval niet je mail of je werktelefoon te checken en echt weg te zijn.

Oplossing 4:
Als je werk zwaar voelt, dan kan het zijn dat je niet lekker in je vel zit. Eet gezond, beweeg, stop met dingen doen die je niet leuk vindt en plan tijd in voor jezelf.

Mijn werk is moeilijk

Oplossing 1:
Vraag om hulp! Je hoeft niet alles in je eentje uit te zoeken. Dat kost tijd en geld, zou je werkgever afkeurend zeggen. Mensen helpen graag (daar krijgen ze namelijk een goed gevoel van over zichzelf), dus vraag gerust om versterking.

Oplossing 2:
Oké, maar het is ook leerzaam toch? Soms moet je even door de zure appel heen bijten. Vraag hulp, klaag maar geniet ook van hoeveel je leert elke dag. Over een paar maanden ben je zoveel slimmer dan nu. Kijk regelmatig terug hoe ver je al bent gekomen.

Mijn werk is gewoon stom!

Oplossing 1:
Zoek een andere baan. Is het echt héél stom en heb je voldoende geld? neem dan per direct ontslag, geniet van je vrije tijd en bedenk ondertussen op het terras of onder de palmbomen wat je gaat doen.

Oplossing 2:
Schrijf precies op waarom je het werk niet leuk vindt. Neem dat mee naar je werkgever en zoek samen uit wat je kan veranderen en – heel belangrijk! – wat niet. Eenmaal goed geïnformeerd weet je wat je redelijkerwijs kunt doen om de situatie te verbeteren of dat je beter ergens anders kunt gaan kijken.

Oplossing 3:
Hate to break it you, maar het idee dat werken heel leuk is is een leugen. Het is niet persoonlijk en je hoeft er ook niet direct van in een crisis te raken. Soms is werk leuk, soms niet en dan klagen we wat en hopelijk komt er snel een bijzonder aantrekkelijke nieuwe collega die de boel weer opfleurt. Zo is het leven.

Oplossing 4:
Werk wordt pas echt leuk als je postelastieken over en weer kunt schieten met collega’s. Het zijn de grappen en grollen met hen en klanten die je werkdag gezellig maken. Probeer leuke contacten op werk uit te diepen en nieuwe te maken.

Maak het zo leuk als je kan

Werk is niet altijd leuk, maar dat mag het wel zijn! Gun dat jezelf. Zoek naar zowel langetermijn- als kortetermijnoplossingen. Denk aan pannenkoeken lunchen en je favoriete outfit aantrekken. Een andere werkplek doet ook wonderen, net als een openhartig gesprek met je werkgever, een thuiswerkdag of een borreltje met collega’s. Maak het zo leuk als je kan. En kom je er dan nog niet uit? Ga dan rustig op zoek naar iets anders. Daar hoef je je helemaal niet voor te schamen, want waarom zou je saai werk blijven doen? Dat is nou juist the grown up thing to do.

Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Help, mijn werk is saai!'?