No Groundhog Day!

Jasper Ekkel, Fiat

Jasper Ekkel (27) is sinds januari 2010 Commercial Controller bij Fiat Group Automobiles Netherlands. Naast zijn werk studeert hij aan Nyenrode. Daarvoor studeerde hij HEAO Accountancy en deed een Post-HBO Operational Auditing. Eerder werkte hij bij het Ministerie van Defensie en een financiële detacheerder.

Op careerwise.nl vertelt hij over zijn werk bij Fiat, de beroemde Italiaanse automobiel fabrikant uit Turijn.

Natuurlijk Fiat

Na 5 jaar gewerkt te hebben als internal auditor en 2,5 jaar als financial consultant zocht ik een vaste controller functie. Fiat was een eenvoudige keuze. Fiat is volop in beweging en een echte internationale club. Dat was voor mij een voorwaarde, omdat ik na mijn studie in het buitenland wil werken. Ik moet affiniteit hebben met het product. Sommige controllers maakt dat niet uit. Als Commercial Controller adem je de business en werk je nauw samen met Sales en Marketing. Dat vind ik leuk. Ik neig naar commerciële kant, dat heeft schwung”

Elke dag uniek

“Geen dag is hetzelfde. Ik kan nauwelijks iets plannen, want er komt altijd iets tussendoor. De automotive sector is zeer competitief en dynamisch, dat merk je elke dag. Daar moet je tegen kunnen. Een controller bewaakt de economische levensvatbaarheid van een organisatie. Controller functies zijn er in alle soorten en maten en verschillen inhoudelijk per bedrijf, maar natuurlijk zijn er gelijkenissen. Ik ben primair verantwoordelijk voor Fiat en Alfa Romeo en moet alle financiële ins and outs kennen. Naast Financial Planning & Analysis beoordeel ik prijsvoorstellen voor nieuwe modellen en versies en reken ik marketingactie- en promotie voorstellen door. De Finance & Control functie is sterk verankerd binnen Fiat. Dat viel mij snel op. Bij veel bedrijven hobbelt Finance er een beetje achteraan. Er is altijd een spanningsveld tussen Sales en Finance. Tussen marktaandeel en profit. Dat maakt het leuk. Waar wrijving is ontstaat glans”

Italiaanse passie

“Praatte ik vroeger op kantoor 10 minuten met collega’s over auto’s en ging ik dan weer verder met werk; nu kan ik er de hele dag over praten. Mijn passie is mijn werk geworden. Naast een voorliefde voor auto’s, hebben veel collega’s een band met Italië. Ze zijn Italiaans, hebben roots in Italië of komen er gewoon graag.”

Dynamisch, concurrerend en internationaal

“Ondanks dat ik veel werkervaring heb bij verschillende bedrijven, moest ik 180 graden om. Wennen aan de manier van werken in een markt die zeer dynamisch en concurrerend is. Mijn tweede gesprek met een Italiaanse CFO was een monoloog van een kwartier. Zijn boodschap: “Fiat is geen alledaags bedrijf, Finance checkt alles, we werken hard. Je kan misschien een grote jongen worden bij ABN (was ik toen gedetacheerd), maar dat betekent niet per definitie dat je hier groot kan worden. En die 8C competizione daar (we zaten in de showroom) is geen company car.” Na een kwartier stond ik weer buiten.”

Tips?

“Vind een baas die jou veel wil leren. Iemand waar je tegenop kijkt en respect voor hebt. Een goede en integere leermeester is belangrijk en heeft impact op je verdere carrière. Hij of zij trekt je omhoog. Zelf hecht ik waarde aan een brede en ruimdenkende blik. Daarom heb ik als internal auditor en als financial consultant gewerkt. Zo leer je snel verschillende bedrijven, mensen, branches en bedrijfsculturen kennen.

Tags:
Vraag van de maand
Ik wissel graag met iemand van gedachten als ik mij onzeker voel of ergens over twijfel.Deel je antwoord en bekijk de resultaten:
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'No Groundhog Day!'?