Nuchter en no-nonsense

Nuchter en no-nonsense - werkschoenen, overal en helm

Bo Budé is product manager On-Site Machining & Bolting Services bij Stork Technical Services. Stork is een industriële dienstverlener: ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de installaties bij Shell optimaal kunnen presteren. Bo is genomineerd voor Young Professional of the Year.

Passie voor techniek

Ik heb Technische Bedrijfskunde aan de TU Eindhoven gestudeerd. Tijdens mijn Master Operations Management & Logistics werd mijn interesse voor logistiek met wiskunde gecombineerd en ben ik afgestudeerd bij Unilever. Daar ontwierp ik een wiskundig model om de ijsproductie te optimaliseren, dit heb ik zodanig geïmplementeerd dat het echt gebruikt wordt.

In mijn huidige functie ben ik meer bezig met werktuigbouwkunde. Vooral de affiniteit met techniek is belangrijk om in de technische branche te kunnen werken. Mensen associëren techniek vaak met iemand die met elektrische draden in de weer is of heel erg goed is in het repareren van je fiets, maar het vak is zo veel breder. Het is een manier van denken.

Mannenwereld

Techniek is ook nog steeds een mannenwereld. Maar gelukkig werk ik graag met mannen! Ze zijn wat directer dan vrouwen, dat vind ik fijn. Toch zijn ook in de techniek vrouwelijke eigenschappen als doortastendheid en sensitiviteit heel belangrijk. En ik weet zeker dat het positief zou zijn als meer vrouwen in deze branche zouden werken!

Directie tot  monteurs

Na mijn afstuderen ben ik eerst gaan reizen om vervolgens voor het General Management Traineeship bij Stork te kiezen. Ik had de knoop al doorgehakt dat ik een traineeship wilde doen om mezelf in de breedte te ontwikkelen. Na een inhousedag was het duidelijk dat Stork het bedrijf was waar ik het traineeship wilde doen. Stork is heel nuchter en no-nonsense. Dat spreekt me aan. Er werken hier mensen op allerlei niveaus: van directie tot de monteurs, van verkoop tot productie. Met de monteurs heb je het over praktische zaken, met anderen heb je het over strategie en processen. Dat maakt het erg afwisselend.

(Onderzoeks)projecten

In de eerste zes maanden van het traineeship deed ik een strategisch marktonderzoek naar de mogelijkheden op het gebied van decentrale energieopwekking. Ik heb de mogelijkheden uitgewerkt in business cases. Het beste bleek om uit restwarmte energie op te wekken. Inmiddels is dat een Product Line van Stork Technical Services geworden; de eerste opdrachten zijn al binnen. Tijdens het volgende half jaar heb ik een certificeringsysteem doorgelicht, de website verbeterd en gezorgd dat die up-to-date is. Daarnaast heb ik samen met de mannen een nieuw voorraadsysteem bedacht, de voorraad gereduceerd en de werkplaats opnieuw ingedeeld. Door deze ingrepen zijn de voorraadverschillen en voorraadoppervlak sterk gereduceerd.

Op strategisch niveau meedenken

De laatste opdracht binnen het traineeship was voor de CEO van Stork Technical Services. Ik mocht hem onder andere helpen met de implementatie van de nieuwe strategie waarbij Stork Technical Services ingedeeld is in Business Lines, Product Lines en Regio’s. Ik heb de top-50 van Stork meegeholpen en ondersteund met de strategie documenten, meegewerkt aan verbeterprojecten, acquisitiekandidaten, etc. Het was superinteressant om zo dicht bij de top van het bedrijf te zitten. Je leert er heel veel van om op dat niveau mee te kijken en te werken.

Mobiele apparatuur

Sinds januari ben ik verantwoordelijk voor de unit On-Site Machining & Bolting Services in West Nederland. Hierbij moet je denken aan het gecontroleerd los- en aandraaien van schroefverbindingen, flensmanagement, en elke denkbare bewerking die op locatie kan worden uitgevoerd met behulp van mobiele apparatuur (e.g. flensvlakdraaien, frezen, lijnboren).

Enthousiasme

Ik krijg er een kick van als ik zie hoe enthousiast sommige monteurs kunnen vertellen over de werkzaamheden en hoe ze mij een machine tot in detail uitleggen. Ook krijg ik er een kick van als ik in mijn werkschoenen, overal en helm werk ga bekijken en we uiteindelijk een goede klus af kunnen ronden bij een klant en een tevreden klant achterlaten. De mannen zijn vaak verbaasd als ik vertel wat mijn functie is en als ik in mijn werkkleding mee ga kijken naar het werk, als vrouw moet je je dan toch de gap tussen man en vrouw overbruggen en jezelf extra bewijzen!

bo-bude-stork
Helm op en werkschoenen aan!

Mind the Gap

Het thema van de Young Professional Of The Year verkiezing is mind the Gap! De gap tussen man en vrouw heb ik zoals ik al noemde dagelijks mee te maken. De gap tussen operationeel en strategisch is ook een gap die overbrugd moet worden binnen Stork en zeker in mijn huidige functie. Daarnaast is er ook de gap tussen verschillende culturen. Stork is een bedrijf met vestigingen wereldwijd. Maar zelfs binnen Nederland merk ik verschil tussen Limburgers, Groningers en Rotterdammers! Ikzelf ben er van overtuigd dat je door mensen in hun waarde te laten en met respect te behandelen, enthousiasme en positiviteit alle gaps kan overbruggen en in ieder bedrijf goede resultaten en het beste uit mensen kunt halen!

En de gap tussen nu en jouw stem op mij is slechts een paar klikken en een minuut van je tijd. Dus overbrug die gap en stem op mij als de vrouwelijke Young Professional in een echte mannenwereld!

Tags: Future Leaders, Techniek, Young Professional of the Year
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Nuchter en no-nonsense'?