Ondernemers op weg helpen

Armand van de Laar (31) studeerde bedrijfskunde, maar koos toch voor een carrière bij de rijksoverheid. Met succes, want nu is hij kandidaat voor de titel Young Professional of the Year. Na het doorlopen van het Rijkstraineeship werkt hij sinds 2008 bij het Ministerie van EL&I.

Agentschap NL

Eigenlijk werk ik bij Agentschap NL, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Zo’n organisatie voert het beleid uit dat door anderen wordt bedacht. Een voorbeeld: het is goed voor de Nederlandse economie als ondernemers hun afzetmarkt vergroten. Beleidsambtenaren bedenken hoe de overheid daarbij kan helpen en hoeveel belastinggeld daarin kan worden geïnvesteerd. Wij voeren vervolgens dat beleid uit: met mijn team help ik ondernemers bij het verkopen van hun producten in het buitenland. Daarvoor geven we informatie over zakendoen in het land waar de ondernemers heen wil, organiseren we handelsmissies en reizen naar grote internationale beurzen. Voor ondernemers die al weten naar welk land ze willen, gaan we concreet op zoek naar klanten of toeleveranciers.

armand-van-de-laar-airborne-composites
Op handelsmissie bij Airborne Composites

Net een echt bedrijf

Uitvoeringsorganisaties zijn net als bedrijven. Daar kom je dus ook dezelfde activiteiten en functies tegen: offertes maken voor je activiteiten, strakke budgetten en maandelijkse rapportages, promotie voeren om je product bekend te maken bij ondernemers, en tijdschrijven om te verantwoorden wat je die dag hebt gedaan. Momenteel ben ik bezig met het beoordelen van onze activiteiten in het buitenland. Het is een drukke maand: een adviseur gaat met 20 ondernemers naar grootste designbeurs ter wereld in Milaan, we houden een seminar in Duitsland over de Nederlandse glastuinbouw en mijn collega gaat naar Boedapest voor een conferentie van de Europese Commissie over internationalisering van MKB. Verder moet ik deze maand een beslissing nemen over het systeem dat we gaan gebruiken voor het monitoren van onze klantcontacten.

Rijkstraineeprogramma

Via het rijkstraineeprogramma ben ik bij de rijksoverheid terecht gekomen. Ik was nieuwsgierig om mee te doen want er zijn jaarlijks duizenden aanmeldingen, maar uiteindelijk krijgen er maar zo’n 200 een baan aangeboden. Ik was gefascineerd door het idee dat je je bij een ministerie niet alleen met allerlei razend interessante onderwerpen kunt bezighouden, maar ook daadwerkelijk zelf “in the game” bent. Je moet je eigen kennis en oordeel inzetten om bijvoorbeeld ondernemers te helpen bij internationalisering, de economie te verduurzamen of zoals in 2008, banken te redden. Zo’n opsomming is al snel saai of “ver-van-mijn-bed”, maar het is heel simpel: al is er maar één onderwerp dat je heel erg boeit, dan vind je het bij de overheid én kan je er mee aan de slag.

Lekker de ramen open

Waar ik aan moest wennen? Het viel me op dat er hier geen airco is! Door mijn bijbaantjes en stage was ik flashy kantoren gewend van banken met veel marmer, glas en staal, maar hier gaan in de zomer gewoon de ramen open! Dat is overigens nu ook aan het veranderen. Veel ministeries huizen in gloednieuwe kantoren in het centrum van Den Haag en wij verhuizen aan het einde van dit jaar naar een gerenoveerd pand waarin alles is ingericht volgens het “nieuwe werken”.

Niet de juiste das maar de prestatie telt

Ik vind het heel erg prettig dat er hier geen strikte corporate cultuur is waar iedereen in moet passen. Ik heb ook gewerkt in een omgeving waar regelmatig opmerkingen naar elkaar werden gemaakt over de juiste schoenen of de juiste das. Dat lijkt een suf punt, maar het is heel belangrijk. Het geeft namelijk ook aan of de organisatie werkelijk open staat voor nieuwe ideeën. Het is erg prettig dat je hier op je argument, je prestaties en ideeën wordt beoordeeld en niet zo zeer op de kleding die je aan hebt.

Mijn werkdag

Op een dag komen altijd heel veel verschillende onderwerpen voorbij, maar de activiteit voor mij als projectmanager is veelal hetzelfde: overleggen, emailtjes tikken en bellen! Vanmiddag had ik een overleg over deelname aan de International Broadcasting Convention, een grote beurs voor mediatechnologie. Bij het overleg zaten verschillende mensen die ieder vanuit hun expertise meedoen met de organisatie: communicatie, acquisitie, organisatie. Ook sprak ik vandaag met een adviseur over zijn persoonlijke ontwikkeling. Hij wil graag effectiever presteren. We hebben besproken wat zijn leerdoel is en ik heb hem een training geadviseerd.

armand-van-de-laar-ibc
Armand op de International Broadcasting Convention

Wereld vol kansen

In december was ik met tien ondernemers in Istanbul om hun medische producten te introduceren bij grote ziekenhuizen. We keken samen vanaf de hoogste etage van een hotel uit over de Bosporus en zagen niet alleen een indrukwekkend uitzicht op de grens tussen Oost en West, maar ook een wereld vol kansen en mogelijkheden. Dat was een waanzinnig gevoel. Dat gevoel heb ik niet als ik in een overleg zit over “het definiëren van prestatieindicatoren in resultaatgebieden”, waar ik ook wel eens naar toe moet…

Meer weten over Armand?
Kijk op www.armandvandelaar.nl of volg Armand via Facebook, Twitter of bekijk zijn cv op LinkedIn.

Leidinggeven aan Generatie Z - Expert webinar over vrijheid, plezier & verantwoordelijkheid
Tags: , ,
Vraag van de maand
Mijn ontwikkeling houd ik bij in een POPOp mijn werk houd ik doelen en resultaten van mijn ontwikkeling bij in een persoonlijk ontwikkelplan.
Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ondernemers op weg helpen'?