fbpx

33% minder vacatures bij de overheid

Ahmed Aboutaleb by Angelo Blankenspoor on Flickr

Ambiëer jij een carrière bij de overheid? Blijf dan op de hoogte van het nieuws rondom gemeenten, ministeries en semi-overheden. Deze week: 33% minder vacatures bij gemeenten en ambtenaren roddelen graag, maar zijn de bureaucratie in overheidsorganisaties beu.

33% minder vacatures bij gemeenten

Uit onderzoek blijkt dat de werkgelegenheid bij gemeenten in 2009 drastisch is afgenomen. In vergelijking met voorgaande jaren daalde het aantal openstaande vacatures met 33 procent. Na een (selectieve) vacaturestop van de Ministeries, kondigen nu ook veel gemeenten aan geen personeel meer aan te nemen, waaronder Amsterdam, Eindhoven en Delft. Veel gemeenten hebben de komende bezuinigingen al ingecalculeerd en stellen daarom minder vacatures open.

Ambtenaren roddelen graag

Ambtenaren roddelen veelvuldig over hun collega’s. Favoriete gespreksonderwerp is de slechte werkverhouding met collega’s (77%). Andere populaire onderwerpen zijn: blunders (32%), slijmen bij de baas (24%), het privéleven van een collega (23%), liefdesrelaties (18%) het het uiterlijk van collega’s (13%). Nagenoeg alle ondervraagde ambtenaren (97%) geven aan dat er bij hen op de afdeling geroddeld wordt. Onduidelijk is of dat meer of minder is dan ‘reguliere’ werknemers.

Bureaucratie meest negatieve aspect overheid

Bijna alle ambtenaren binnen de Rijksoverheid en lagere overheden hebben te maken met bureaucratie in hun werk. Acht op de tien ambtenaren ervaart de bureaucratie het meest negatieve aspect van werken voor de overheid. Als belangrijkste oorzaken voor de bureaucratie worden de werkprocedures en -protocollen (77%) en ingewikkelde verantwoordingsprocedures (40%) binnen de overheid genoemd. Slechts 51% geeft aan zijn of haar functie optimaal te kunnen uitoefenen.

Whitepaper
Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Homepage
Gerelateerd

Bekijk ook

Menu