fbpx

Passie voor communicatie

thijs-van-der-zande

Thijs van der Zande (26) werkt als Congres- en Opleidingsmanager bij Euroforum. Na zijn studie aan de NHTV en Media en Communicatie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam wilde hij ‘iets’ met communicatie.

Onderaan de ladder

Na mijn afstuderen ging ik op zoek naar een baan in de mediasector, wat lastig bleek als starter. Vooral een baan waarbij je verantwoordelijkheid krijgt; net uit de collegebanken begin je toch vaak onderaan de ladder. Een vriend van mij tipte me om bij Euroforum te solliciteren. Een goede zet, want ik had er waarschijnlijk zelf niet aan gedacht.

Journalistieke rol

Euroforum is een bedrijf dat congressen, trainingen en opleidingen organiseert. De gemiddelde leeftijd is hier rond de 30 en het sprak me aan dat ik als starter meteen de kans kreeg om mezelf te bewijzen. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen toko (zoals we dat hier zeggen). Mijn eigen projecten dus. Ik heb contact met experts uit de financiële sector, waarbij ik deels een journalistieke rol heb (Wat speelt er? Wat houdt de markt bezig?) en deels een rol als projectmanager (het opzetten en organiseren van congressen en trainingen).

Communicatie

Overigens heb ik geen achtergrond in de financiële sector. In het begin zeiden de termen en thema’s me dan ook weinig, wat even wennen was. Dat was uiteindelijk snel verholpen en ik merkte dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt of je vooraf al kennis over de branche hebt. Belangrijk is dat je ondernemend bent en niet bang om contacten te leggen en vragen te stellen. Als je maar op een bepaald niveau kan nadenken en links kan leggen tussen gebeurtenissen en partijen, kom je al een heel eind. Zo zie je maar weer: daar komt mijn passie voor communicatie dan weer in terug!

Sprong in het diepe

Mijn eerste project was in de energiesector. Na drie weken moest mijn eerste programma al ‘de deur uit’. Een echte vuurdoop, maar meteen een goede leerschool. Ik ben gaan bellen met de doelgroep om erachter te komen wat er in de markt speelt. Het viel me op dat mensen graag over hun werk vertellen, al verschilt dat wel per persoon en branche. Met die berg informatie ging ik aan de slag: wat zijn de belangrijkste thema’s en partijen? Wat moet er in het programma komen te staan? Twee weken later werd mijn brochure met sprekers, sponsors en mediapartners naar de energiemarkt verstuurd.

Deadlines

In het begin vond ik dat projectmatige werken lastig. Er zijn periodes dat je non-stop naar een deadline toewerkt. De deadline eenmaal gehaald, begin je weer opnieuw. Gelukkig had ik na een tijdje een aantal projecten naast elkaar lopen, waardoor ik de werkdruk nu wat beter kan plannen. Deze week ben ik bijvoorbeeld met vier projecten bezig, waaronder het Pensioen Forum en een zomercursus.

Ondernemerschap

Leuk aan mijn werk vind ik het vertalen van mijn research naar een sterk programma, dat je weer terugziet in het aantal aanmeldingen als het goed is. Dat kan soms tegenvallen, maar ik probeer niet bij de pakken neer te zitten als dat gebeurt. Ik kijk wat ik ervan kan leren en wat ik een volgende keer beter kan doen. Dat is het ondernemerschap wat hier heerst en ik juist zo leuk vindt. Risico’s nemen hoort daarbij!

Minister van Sociale Zaken

Mijn werkzaamheden verschillen overigens van dag tot dag. Vandaag sprak ik bijvoorbeeld met de secretaresse van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over zijn deelname aan één van mijn congressen. Daarnaast had ik belafspraken met een aantal experts en heb ik met een groep collega’s uitgebreid geluncht. Wat overigens ook wel echt leuk aan Euroforum is: de collega’s zijn jong, enthousiast en energiek. We zijn allemaal professionals, maar houden ook van de nodige gezelligheid. Zo hebben we vorige maand met z’n 25en Carnaval gevierd!

Baan gespot: Congres- en opleidingsmanager
Is deze baan iets voor jou? Euroforum zoekt nieuwe collega’s!

Tags:
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Passie voor communicatie'?