fbpx

Je problemen los je op door… Rake Vragen van Siets Bakker

Rake Vragen

Heb je het gevoel dat je op je werk steeds tegen hetzelfde probleem aanloopt? Wil je jouw coach-vaardigheden verder ontwikkelen? Of zit je voor je gevoel vast in een situatie? Toen ik Rake Vragen van Siets Bakker las leerde ik hoe ik een probleem kan oplossen door eens een keer andere vragen te stellen.

Als je het niet belemmert, dan stroomt het vanzelf

De inzichten zijn gebaseerd op de systeemtheorie, die ervan uitgaat dat alles een natuurlijke en logische ordening (hiërarchie) heeft en dat alles van nature stroomt met zo min mogelijk energieverbruik. Het idee is simpelweg dat beweging de aard van ons natuurlijke systeem vormt. Stilstand is onnatuurlijk, het kost namelijk onnodige energie. Als dit zo is ‘hoef je alleen maar te ontdekken waar de stilstand is om een probleem op te lossen.’ Logisch eigenlijk. ‘Als je het niet belemmert, dan stroomt het vanzelf’.

Rake Vragen stellen

Het boek van Siets gaat over hoe je verandering in gang kunt zitten. Rake Vragen richt zich met name op problemen die je binnen je organisatie tegenkomt, maar je kunt het zeker ook toepassen op je eigen leven. Wat het stellen van Rake Vragen anders maakt dan gewone vragen is dat Rake Vragen zich richten op de kern van een probleem en niet op de symptomen ervan. Dat klinkt misschien vaag, maar het wordt in het boek heel overzichtelijk uitgelegd.

Verandering teweegbrengen

Door op zoek te gaan naar de kern, de oorzaak van een probleem kan je die oorzaak in beweging zetten. Dat brengt vervolgens automatisch verandering teweeg. De normale weg is meestal meteen na te denken over een verandering, te snel naar de oplossing te gaan. Tot de oorzaak kom je door de juiste vragen te stellen, inderdaad, Rake Vragen dus. Denk aan vragen als:

  • Van wie is dit probleem? Is het van jou of hoort het elders?
  • Waar moet de toestemming voor beweging vandaan komen?
  • Wat raak je kwijt als je dit probleem niet meer hebt?

Gewoon goede vragen

In het boek leer je hoe je een vraag raak maakt, en hoe je Rake Vragen onderscheidt van gewoon goede vragen. Dat vergt oefening, want Rake Vragen zijn onder anderen leeg, van en voor de ander, hebben geen komma’s, verwijzen naar het onbekende en hoeven niets op te lossen. Gelukkig geeft het boek genoeg handvatten om het te oefenen.

Daar waar ik de draad soms een beetje leek kwijt te raken, hielpen de aansprekende voorbeelden waarmee de hoofdstukken worden afgewisseld me om het voor me te zien. Daarbij geeft Siets ook veel voorbeelden van universele Rake Vragen en hoe je daarmee kunt spelen. Nu is het voor mij de hoogste tijd om in mijn praktijk te gaan oefenen en echte problemen op te lossen.


Dit boek is tot stand gekomen met input van Siets Bakker

Tags: , , , , , ,
Onderzoeksresultaten:
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Meld je aan voor de nieuwsbriefOntvang het beste van Careerwise (max. 2x per maand)

Aan het begin van je loopbaan komt er veel op je af. Careerwise loodst je daar doorheen en zorgt dat je slim je loopbaan ingaat. Op basis van de resultaten uit het grootste millennial onderzoek van Nederland delen wij met je wat jij moet weten voor meer werkplezier. Bij Careerwise vind je daarnaast de beste workshops, trainingen en meest vernieuwende leerinterventies speciaal voor jou.

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Je problemen los je op door… Rake Vragen van Siets Bakker'?