Rechtenstudenten zien het weer zitten

Rechtenstudenten hebben weer vertrouwen in de arbeidsmarkt en verwachten een hoger salaris dan vorig jaar. Althans, ze hebben een beetje meer vertrouwen in de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het Ebbinge Studenten Onderzoek Nederland 2011 onder 323 rechtenstudenten.

En gelijk hebben ze. Het aantal juridische vacatures dit kwartaal met 27% toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010, zegt USG Juristen. Begin dit jaar bleef de vraag naar juridische professionals nog wat achter, maar vanaf april is er gelukkig weer een stijging waar te nemen.

Advocaat medewerker meest populair

De grootste stijging is waar te nemen in de functies advocaat medewerker met 115%, contractjurist 109%, bedrijfsjurist 103% en juridisch adviseur met een toename in de vraag van 32%. In de branche handel is de vraag met 154% erg sterk gestegen, waarna financieel en verzekeringen met 106% en zakelijke dienstverlening met 86% volgen. De branche overheid daalt met 3%, in juni is de vraag naar juridische professionals met 16% toegenomen.

Het gaat de goede kant uit

Enthousiast zijn studenten echter nog niet. Ze hebben alleen een iets minder negatieve houding tegenover de arbeidsmarkt dan vorig jaar; 32,2 procent ziet de arbeidsmarkt op dit moment als (zeer) ongunstig, tegenover 41 procent vorig jaar. In 2008 was nog meer dan 99 procent van de rechtenstudenten positief over hun kansen op de arbeidsmarkt.

Doet u daar maar een auto bij…

Uit antwoorden op de vraag naar welk startsalaris rechtenstudenten passend vinden blijkt, net als eerdere jaren, dat ze dat in vergelijking met WO-studenten iets hoger inschatten. En terecht. Juristen behoren tot de beste startfuncties van 2011, zowel op het gebied van salaris als baanzekerheid.

ebbinge-onderzoek-juridisch-screenshot-salaris

Bron: Ebbinge Studenten Onderzoek Nederland 2011

Uitdaging en genoeg tijd voor plezier

Verder moet en baan voor rechtenstudenten vooral uitdagend zijn, vindt de helft van de deelnemers (50,2%). Belangrijker dan WO-studenten vinden rechtenstudenten goede opleidingsmogelijkheden, een goede balans tussen werk en vrije tijd en coaching en begeleiding.

De rechterlijke macht meest in trek

De meest populaire werkgever is de rechterlijke macht. Advocatenkantoor Loyens & Loeff staat op de tweede plaats, gevolgd door Houthoff Buruma, het Ministerie van Justitie en Stibbe.

Tags: Werkplezier
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Rechtenstudenten zien het weer zitten'?