Ruimte maken om nieuwe doelen te bereiken: zo doe je het

ruimte maken

Je ziet het helemaal voor je dat je alles anders gaat doen. Je weet ook al precies wát je wil doen en wat je wil bereiken. Die nieuwe baan bijvoorbeeld: je hebt zin om je er op volle kracht voor in te zetten en tóch houdt iets je tegen. Er is helemaal geen ruimte voor.

Dat is irritant. Maar wat is het precies? Je kunt er nog niet de vinger opleggen. Je grootste besluit komt niet van de grond. Waarom lukt het je niet – zelfs als je het zo graag wilt?

Ruimte maken

Dit kan een teken zijn dat je vastzit. Er gebeuren misschien teveel dingen om je heen die je in de weg zitten. Begin dan eens met letterlijk ruimte maken: opruimen die handel!

Een goede plek om te starten met ruimte maken is bijvoorbeeld je kledingkast. Hoe lang heb je bepaalde kleding al niet meer aangehad? Is alles wat je bewaart nog echt draagbaar? Zo heb ik lang vastgehouden aan mijn pakken, want wie weet had ik ze nog wel een keer nodig. Daarmee gaf ik ook ruimte aan het idee dat ik misschien nog wel eens in loondienst zou gaan werken, terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet wil als zelfstandig ondernemer.

Niet meer nodig? Weg ermee

Ga eens verder kijken in je huis of op je werkplek: heb je nog oud papierwerk dat je niet meer gebruikt? Boeken die je nooit meer leest? Gewoon rommel? Bekijk het kritisch en gooi de dingen weg die je niet meer langer nodig hebt. Ook handig: organiseer je werktas. Zorg dat je al je essentials bij je hebt en gooi alle overige rommel (bonnetjes, boterhamzakjes, verdwaalde pennen) weg. Je kan één tas reserveren als werktas, bijvoorbeeld een mooie leren laptoptas, waardoor je zeker weet dat je niks vergeet als je de deur uitgaat.

Naast je fysieke ruimtes heb je ook veel digitale opslagplekken. Als die te vol raken kan dat ook impact hebben. Zo ruim ik eerst mijn bureaublad op mijn pc op met ieder nieuw project dat ik begin. Ik organiseer en gooi weg. Hetzelfde geldt voor mijn inbox en apps op mijn telefoon. Apps die ik teveel gebruik en die me afleiden – zoals spelletjes – haal ik met plezier weg.

Belemmerende gedachten

Tot slot is het echt belangrijk om na te gaan of je last hebt van belemmerende gedachten. Zie je beren op de weg? Herken ze en onderken ze. Besluit dat je deze ideeën niet meer nodig hebt en buig ze om, of laat ze los.

Blijf werken aan je doel

Als je ruimte hebt gemaakt of aan het maken bent, is het belangrijk om door te gaan met ruimte maken. Blijf werken aan jouw doelen! Als je die nieuwe baan wil, vraag jezelf dan af wat jouw eerste stap gaat zijn. Beginnen met netwerken, je LinkedIn-profiel updaten of op zoek gaan naar leuke vacatures? Zorg dat je in beweging bent en vooral blijf en onderneem iedere dag een (kleine) actie. Succes!

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>

Dit artikel is gemaakt met input van bagageonline.nl

Kwartje de Podcast - Careerwise Podcast

Ook in het nieuwe jaar gaat Kwartje de Podcast door! Deze keer met een 3-delige episode over goede voornemens. Want waarom falen ze zo vaak, en hoe stel je dan wel effectief doelen voor een jaar? Luister hier mee!

Tags: Ambitie en succes, De juiste keuze maken, Drijfveren, Droombaan, Ken jezelf, Oriënteren, Persoonlijke effectiviteit, Scoor die baan, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Ruimte maken om nieuwe doelen te bereiken: zo doe je het'?