Je bent er klaar voor: een gesprek met je baas over je loonsverhoging. Of je bent aan het einde van je sollicitatieprocedure en hoeft het alleen over je salaris nog eens te worden. Dan is het erg vervelend als je de verkeerde dingen zegt. Op Glassdoor las ik 9 tips.
Raak niet in paniek, bereid je goed voor.
Josh Doody, auteur van het boek Fearless Salary Negotiation zegt dat een salarisonderhandeling een samenwerking is. En een succesvolle samenwerking lukt alleen door goed te communiceren. Het is erg belangrijk om vooral helder te zijn in wat je zegt, anders ontstaat er verwarring en verloopt het proces langzamer.
1. Ik verdien momenteel….
De meeste recruiters zullen iets vragen als: Wat verdien je nu? En naar wat voor salaris zou je toe willen? Dit noemt Doody de gevreesde sollicitatievraag. Hij is tricky want hij wordt vaak al vroeg in de sollicitatieprocedure gesteld. Op dat moment zie je het nog niet als salarisonderhandeling, terwijl het dat eigenlijk wel is.
De vraag beantwoorden (met bedragen) kan je latere onderhandelingen moeilijker maken. Je bent dan namelijk al in een schaal ingedeeld. De aanbiedingen die daarna worden gedaan zullen altijd in die schaal vallen. Als ze je eigenlijk een hoger salaris hadden willen aanbieden, zou dat natuurlijk zonde zijn.
2. Mijn gewenste salaris is…
Dit deel van de gevreesde sollicitatievraag moet je dus ook niet beantwoorden. Het is namelijk erg lastig om je hier op terug te komen. Zowel als je te hoog als te laag inzet.
Probeer het liefst iets te zeggen als: Ik focus me liever niet op wat ik nu verdien, maar op wat ik kan toevoegen aan dit bedrijf. Een specifiek bedrag heb ik niet in mijn hoofd, maar u weet vast beter dan ik wat voor waarde mijn ervaring en vaardigheden aan uw bedrijf kunnen toevoegen. Ik wil graag dat deze stap mij vooruitbrengt wat betreft verantwoordelijkheid en compensatie.
3. Sorry
Volgens Doody is een salarisonderhandeling vaak ongemakkelijk. Onze natuurlijke reactie bij een moeilijk gesprek is dan om ons wat minder hard op te stellen, zodat het wat comfortabeler voelt. Sorry zeggen geeft het signaal af dat je bereid bent om terug te krabbelen. Voor een onderhandeling hoef je je excuses niet aan te bieden!
4. Nee
Je wilt dat je situatie er beter op wordt gedurende de salarisonderhandeling, en dat kun je het beste doen door te focussen op positieve termen. In plaats van: Nee, dat werkt niet te zeggen, kun je beter iets zeggen als: Ik zou het prettiger vinden als…
5. Ja
Als je een mooi aanbod krijgt is het verraderlijk om meteen ja te zeggen. Maar het is mogelijk dat je je eigen waarde hebt onderschat. In plaats van het meteen te accepteren kun je beter een tegenbod doen om te kijken of je het nog kunt verbeteren.
6. Later
Daar heb ik het nog wel over nadat ik begonnen ben. Weg met het uitstelgedrag! Soms is het makkelijker om het vervelende gedeelte pas te bespreken als je al aangenomen bent. Dat kan een dure fout zijn, want als je al binnen bent heb je niet meer dezelfde speelruimte die je had voordat je binnen was. Stel niet uit wat je het beste nu kunt doen!
7. Proberen
In zinnen als: Kunnen we (…) proberen? is proberen een passief woord. Dit geeft veel bewegingsruimte en dat wil je niet. Het is dan bijvoorbeeld makkelijk voor de ander om te zeggen dat dit al een keer geprobeerd is, maar niet werkt. Gebruik in plaats daarvan positieve termen als: Ik zou het fijn vinden als…
8. Willen en verdienen
Natuurlijk wil je meer salaris. Maar het gaat er om wat je verdient. Ga de salarisonderhandeling in met feiten en cijfers. Zoek bijvoorbeeld op wat het marktconforme salaris is. Maar focus je vooral op wat de behoeften zijn van het bedrijf, en wat voor invulling jij daaraan geeft.
9. Meer
Het lijkt logisch om dit woord te gebruiken als je meer wilt, maar het is een te algemeen begrip voor een succesvolle onderhandeling. In plaats van vragen om meer loon, of meer vakantiedagen kan je beter specifieker zijn. Wanneer je eenmaal je huiswerk gedaan hebt, zeg dan concreet wat je wilt of wat je vindt dat je waard bent.