Samenwerken aan een betere overheid

pieter-van-hofwegen

Pieter van Hofwegen (31) studeerde Sociale Geografie in Utrecht en kwam na een traineeship bij het Ministerie van VROM bij de Rijksvoorlichtingsdienst terecht. Inmiddels werkt hij als projectmanager bij het project Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl (ONS). Pieter is genomineerd voor Jonge Ambtenaar van het Jaar 2011.

Sociale Geografie naar communicatie

Sociale Geografie is een hele brede studie waar van alles wat in zit: een beetje Economie, een beetje Aardrijkskunde, een beetje Sociologie. Na mijn afstuderen, ben ik als trainee bij VROM gestart. Daar kon ik mijn studie in de praktijk brengen. Toen ik een paar jaar later werd gevraagd om een project bij de Rijksvoorlichtingsdienst op te pakken, leek me dat wel leuk, zonder daar heel diep over na te denken. Ik heb dus nooit heel bewust voor het communicatievak gekozen, maar voel me er nu wel helemaal op mijn plek.

Werken aan gemeenschappelijke diensten

Ik werk nu aan het project Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl. ONS gaat over het inrichten van gemeenschappelijke diensten op het gebied van communicatie. We proberen op allerlei vlakken van 13 naar 1 te gaan. Denk daarbij aan één corporate website en één intranet voor alle ministeries. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Alle departementen zijn gewend aan hun eigen systemen. En daar gaan wij nu verandering in brengen. Dat is voor mij juist het bijzondere aan dit project: ik vind het leuk om de verschillende ‘winkeltjes’ van de overheid met elkaar te verbinden.

Interview Jeroen Sprenger, projectdirecteur ONS

Van knipselkrant naar digitale nieuwsvoorziening

Binnen ONS ben ik verantwoordelijk voor het realiseren van de gezamenlijke digitale nieuwsvoorziening, ALERT. Tot nu toe wordt er op de ministeries nog gewerkt met een ouderwetse knipselkrant. Dat is natuurlijk niet meer van deze tijd. Het idee van de digitale nieuwsvoorziening: als ambtenaar krijg je elke dag een update van de belangrijkste actualiteiten op jouw werkterrein. Online. Als projectleider ben ik begonnen met het maken van een eerste verkenning: Wat is digitale nieuwsvoorziening eigenlijk? Wat zijn de ontwikkelingen in de markt (denk aan Google, ANP en Nu.nl)? Wat gebeurt er op de ministeries? En hoe moet dat er straks rijksbreed uit gaan zien?

Samenwerken met andere disciplines

Waar ik het meest trots op ben? Dat is eigenlijk een indirect resultaat van het project. We werkten als ONS samen met DWR (dat staat dan weer voor Digitale Werkomgeving Rijksoverheid). Een ICT-club, verantwoordelijk voor de bouw en de achterkant van het nieuwe systeem. We merkten dat we als communicatiemensen een compleet andere taal spraken: we konden naar hetzelfde kijken en iets heel anders zien. Uiteindelijk hebben we het toch samen voor elkaar gekregen om het project tot een succes te maken.

Rode draad door mijn loopbaan

Het project zit er bijna op. Vanaf 1 januari word ik adviseur interactieve media en online bij de Dienst Publiek en Communicatie van het Ministerie van Algemene Zaken. Dat is eigenlijk een duur woord voor het geven van communicatieadvies over het inzetten van internet en social media. Ik weet nog niet precies wat ik daarna ga doen. Ik ben nu eenmaal niet iemand die jaren vooruit plant. Als ik terugkijk zie ik wel een rode draad. Alles dat ik sinds mijn VROM-traineeship heb gedaan, staat in het teken van projecten. Dat ligt mij ook erg goed: het heeft een kop en een staart en aan het einde van de rit staat er wat. Mijn projecten gingen eigenlijk altijd over het realiseren van meer samenwerking tussen de ministeries. Juist die samenwerking zorgt ervoor dat we, ook in tijden van bezuiniging, onze dienstverlening op peil kunnen houden.

Jonge Ambtenaar van het Jaar 2011

Ik was erg verrast met mijn finaleplaats voor Jonge Ambtenaar van het Jaar! Dat was ik eigenlijk al toen ik het bericht kreeg dat ik tot de tien genomineerden behoorde. Mijn collega’s hadden de voordracht geheim gehouden. Ik wist dus van niets. Na het assessment gaf ik mezelf wel een kans om bij de bovenste helft uit te komen, maar zeker niet om het tot finalist te schoppen. Wat mij de nieuwe Jonge Ambtenaar van het Jaar maakt? Ik denk dat het interdepartmentale werken de toekomst heeft en dat zit mij in het bloed. Ik zie de verkiezing vooral als een weerspiegeling van de tijdgeest. Anno 2011 heeft de overheid volgens mij behoefte aan mensen die meehelpen de overheid flexibeler en slagvaardiger te maken. En ik probeer daar op mijn manier mijn bijdrage aan te leveren.

Tags: Future Leaders, Jonge Ambtenaren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Samenwerken aan een betere overheid'?