Alles draait om wie je kent

vivian-botha-veldstra

Vivian Botha Veldstra (31) woont en werkt in Dubaï. Sinds maart 2010 is ze Special Project Manager bij Action Impact, een groot communicatiebureau in de evenementen sector. Na haar studie International Business in Maastricht vertrok Vivian naar het buitenland en kwam via een omweg in het Midden Oosten terecht.

Dubaï: land van mogelijkheden

Na mijn studie heb ik op verschillende plekken in de wereld gewoond en gewerkt. Ik wilde altijd al een internationale carrière en met mensen van verschillende culturen samenwerken. Tijdens mijn laatste functie voor Ahold in Ghana ontmoette ik mijn huidige man. Toen we allebei onze projecten in Accra hadden afgerond, wilden we graag samen ergens wonen. Dubaï stond op dat moment aan het begin van de ‘boom’. Er waren mogelijkheden te over en het was gemakkelijk om een werkvergunning te krijgen. Dat leek ons de perfecte uitdaging.

dubai
Shekh Zayed Road in Dubai

In Dubaï heb ik altijd in de PR en Communicatie industrie gewerkt. Toen mijn vorige werkgever zich uit de markt terugtrok, wegens de aanhoudende moeilijke economische omstandigheden, besloot ik bij Action Impact te solliciteren. Action Impact is de grootste Live Communications Agency in het Midden Oosten. Er zijn bijna 100 mensen in dienst. Daar wilde ik graag deel van uitmaken.

Andere manier van werken

We werken hier onder een hoge tijdsdruk. Veel beslissingen worden op het laatste moment genomen en er wordt een hoge kwaliteit van ons verwacht. Omdat er in Dubaï veel Expats wonen, heb ik in mijn werk met mensen van over de hele wereld te maken, die allemaal een andere manier van werken hebben. Ik moet constant controleren of zaken met de juiste kwaliteit en op tijd worden geleverd. Niet iedereen neemt deze twee punten namelijk zo nauw als wij in het Westen gewend zijn.

Aan de andere kant, er wordt hier wel groter gedacht. Er zijn meer mogelijkheden. Op een bepaalde manier is het werken bovendien vrijer hier: niet alles is afgezet met regels en wetten.

action impact
Just another day at the office…

Onzekerheid

Het nadeel aan werken in Dubaï is dat de rechten van werknemers minimaal zijn. Alle macht ligt bij de werkgever en er zijn weinig wetten, die de werknemers beschermen zoals in Nederland. Het is voor een werkgever heel gemakkelijk om je te ontslaan en voor de werknemer is het heel moeilijk om dat aan te vechten in de rechtbank. Tegelijkertijd kan een werkgever je blokkeren als je voor iemand anders zou willen werken. Dan kan je het land uitgestuurd worden.

Gelukkig is dit wel langzaam aan het veranderen. Er worden meer wetten geschreven om werknemers te beschermen. Maar uiteindelijk blijft het zo, dat als je als Expat geen baan meer hebt, je ook geen recht meer hebt om in Dubaï te blijven. Je moet dan direct vertrekken.

Alles draait om wie je kent

Mijn tip voor mensen die naar het buitenland willen vertrekken: hierheen komen en met mensen praten. Laat weten dat je op zoek bent. Veel mensen denken ook dat ze gelijk een top baan met een groot salaris kunnen krijgen. Dat was in het verleden zeker het geval, maar is op dit moment veel lastiger. Die verwachtingen moeten dus een klein beetje bijgesteld worden.

Het is daarnaast belangrijk dat je de markt (snel) leert kennen. Het werk hier is toch wel heel anders en werkgevers willen mensen hebben die weten hoe het hier werkt en die de contacten hebben om dingen gedaan te krijgen. Maar het is echt een uitdaging en een geweldige ervaring om hier te werken en wonen!

Tags: Marketing
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Alles draait om wie je kent'?