Zo krijg je die baan wél: 5 tips die je slagingskans vergroten

slagingskans vergroten

Ik kan dit niet meer. Ik voel me waardeloos. Iedere keer weer die afwijzing! Ik ben te ervaren, ik mis de juiste ervaring, ik ben te jong en dan weer te oud. Er is altijd wel iets! Met tranen in mijn ogen keek ze me aan na een afgewezen sollicitatie: Ik vind het zo moeilijk als ik enthousiast op een vacature solliciteer en het wordt niks. Negen van de tien keer krijg ik niet eens te horen waarom ik het niet geworden ben. Als ik dan iets hoor dan is het een standaard afwijzing: ‘Helaas moeten we u mededelen dat u niet succesvol bent gevonden voor deze functie’. Kan dat nou niet anders?!

Hoe voorkom je nou een afgewezen sollicitatie?

Veel van mijn klanten maken het mee als ze solliciteren: afwijzing. Keer op keer te horen krijgen dat je niet voldoet. Dat doet iedereen wat. Het is moeilijk om het je niet persoonlijk aan te trekken, want het gaat immers over jou. Maar ja, je zal op vacatures moeten reageren om een baan te vinden. Hoe kan je jouw slagingskans vergroten?

5 Stappen waarmee je die baan wél krijgt:

1. Ga netwerken

Wist je dat 70% van de vacatures worden vervuld vanuit iemands netwerk? Veel van de openstaande functies worden niet zichtbaar omdat ze al snel zijn vervuld met een bekende. Die bekende kan een (oud) collega, vriend of kennis zijn. Of juist degene zijn die net contact heeft gelegd door te netwerken. Die enthousiast heeft aangegeven op zoek te zijn naar een baan, in die functie. Zorg ervoor dat jij diegene bent.

2. Blijf top of mind

Zodat je direct in iemands gedachten schiet wanneer een functie vrijkomt die jij ambieert. Dus onderhoudt contact. Blijf zichtbaar. Laat zien dat jij geschikt bent door jouw kennis van zaken te laten zien. Denk bijvoorbeeld aan het delen van relevante artikelen of interessante zienswijzen. Je kunt dit in persoon doen, per e-mail en via social media. Zorg dan wel dat je een connectie hebt met de juiste mensen zodat ze ook jouw updates kunnen zien. Wees degene die contact heeft onderhouden en heeft gezorgd dat zij/hij top of mind is.

3. Ga stage lopen

Ja, ongeacht je leeftijd kun je een paar dagen meewerken. Voor niets. Je kunt daarmee direct een goede indruk achter laten. Als je daarna het contact warm houdt, zal jij echt als eerste gebeld worden bij een vacature. Je bent per slot van rekening al bekend met de gang van zaken in dit bedrijf en je kent de mensen al. Daarnaast biedt het meelopen jou de mogelijkheid om te bekijken of jij überhaupt daar wilt werken. Niets geeft zo’n goed inzicht in de bedrijfscultuur als een paar dagen mee draaien. En dat is natuurlijk uitermate belangrijk voor jouw beslissing.

4. Tweak je CV

Jouw CV moet naadloos aansluiten bij de gevraagde vacature. Het gaat niet om wat je allemaal hebt gedaan. Als ik jouw CV zie, wil ik daarin lezen waarom ik jou moet hebben voor deze functie. Dus in feite wil ik alleen lezen wat jij hebt gedaan dat relevant is voor deze functie. Dat betekent concreet dat je werkzaamheden uitsluit die niets betekenen voor het vervullen van deze functie. Je past daarom voor iedere vacature opnieuw jouw CV aan.

Millennials & Werk - Careerwise whitepaper op basis van Young Professional Onderzoek - download gratis - Download hier - Banner
Haal meer uit young professionals. Speciaal voor HR en leidinggevenden. Download hier >>

5. Gebruik LinkedIn

De meeste, zo niet alle voorgaande stappen, kun jij regelen of opzetten met behulp van LinkedIn. LinkedIn is opgezet om te gaan netwerken. Het biedt jou de mogelijkheid om jouw expertise te laten zien door middel van de juiste bijdragen. Waarmee jij zorgt dat je top of mind bent en blijft, wanneer er een vacature is. Jij zelf kunt de bedrijven waar je graag wilt werken volgen, zodat je als eerste kunt reageren wanneer er een functie vrijkomt. Als jouw LinkedIn profiel up-to-date is, kun je heel snel en met succes solliciteren.

Persoonlijk Leiderschap Reis header - Ankeren in een baai 2020 - young professional - persoonlijk opleidingsbudget
Persoonlijk Leiderschap betekent worden wie je bent en doen wat je écht wilt. Wat heb jij de wereld te brengen? Lees meer…

Generatie Zekerheid

Millennials en Generatie Z staan bekend om hun korte spanningsboog en om hun jobhoppen. Maar hoe zorg je ervoor dat jong talent zich langer aan je organisatie verbindt én dat hun volle potentieel tot z’n recht komt? Kortom: hoe word én blijf je als werkgever aantrekkelijk voor jong talent zodat juist zij jouw ambassadeurs worden in deze krappe arbeidsmarkt.

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024

In deze whitepaper delen we de resultaten van de 6e editie van het landelijke Young Professional Onderzoek waar jij samen met jouw organisatie mee aan de slag kan. 

Tags: Ambitie en succes, Droombaan, Scoor die baan, Sollicitatiegesprek, Solliciteren
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals:

Download gratis:

Ontdek wat 1300 young professionals echt willen op de werkvloer:

Generatie Zekerheid - Onderzoeksresultaten van het Young Professional Onderzoek 2024
Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Zo krijg je die baan wél: 5 tips die je slagingskans vergroten | Careerwise'?