Solliciteren? Zo houd je zelfvertrouwen

Solliciteren? Zo houd je zelfvertrouwen

De eerste keer dat ze bij me kwam, zat ze in zak en as. Haar contract werd niet verlengd, dus nu zat ze zonder werk. In het begin was ze nog vol goede moed. Ze dacht zo weer een baan te hebben. Ze ging van sollicitatie naar sollicitatie, maar steeds liep het op niks uit. Al die afwijzingen na het solliciteren waren slecht voor haar zelfvertrouwen.

Vind je lotgenoten

Één ding wist ze zeker: van thuiszitten werd ze niet gelukkig. Ze was druk aan het solliciteren, volgde actief workshops voor werkzoekenden en had een groot netwerk van lotgenoten. Daarnaast bezocht ze ook veel netwerkevents. Een logische stap. Als jij je baan verliest, wil je graag zo snel mogelijk weer aan de slag. Hoe langer het duurt, hoe rotter jij je voelt. De mensen om je heen begrijpen het niet. Je kunt toch zeker zo werk vinden? Maar jij weet hoe lastig het is. Je poetst voor het solliciteren telkens je zelfvertrouwen op, je krijgt hoop. Maar toch is er iedere keer weer die teleurstelling. Ga dan op zoek naar mensen die je wél begrijpen. Andere werkzoekenden begrijpen elkaar beter. Ze weten wat je doormaakt. En ze helpen je. Ze motiveren je.

Werken om aan werk te komen

Een paar maanden later sprak ik haar opnieuw. Ze was weer aan het werk, ter vervanging van een langdurig zieke. Het ging goed met haar. Toen we haar situatie doorspraken, vroeg ik haar: hoe komt het dat het nu zo veel beter met je gaat? Ze vertelde, dat nu ze weer aan het werk was, ze weer wist wat ze kon. Dat gevoel maakt het prettiger om te solliciteren. Er is dan een stuk meer rust. Je weet nu: ik kan dit. Solliciteren als je al een baan hebt, geeft je zelfvertrouwen. Ook al is die baan niet de baan die je eigenlijk zou willen. Vanuit die situatie is het makkelijker om een andere baan te vinden. Als je dat zelfvertrouwen uitstraalt, zal je eerder doorgaan naar de volgende ronde en word je sneller aangenomen zodat je uiteindelijk wel de baan krijgt die je wilt.

Blijf bezig!

Wil je aan het werk, maar heb je op dit moment nog geen vooruitzicht op een baan? Deze tips helpen je om bezig te blijven.

  • Ga dus aan de slag in een minder ideale baan. Doe invalwerk, ga voor minder uren dan je zou willen. Start in een functie die je niet ambieert, bij een bedrijf waar je wel graag zou willen werken. Werk desnoods buiten jouw gewilde de sector.
  • Doe vrijwilligerswerk. Als het even kan, zorg dan dat het werk aansluit op de ervaring die je nodig hebt voor jouw droombaan. Wil je graag in de filmproductie? Kijk of er een theater in de buurt is waarbij je ervaring kan opdoen als voorbereidend productiemedewerker. Wil je iets met Human Resource Management doen, kies er dan voor om intercedent te zijn bij een vrijwilligersorganisatie.
  • Begin je eigen bedrijf en help anderen met werk dat je straks in loondienst wilt verrichten. Verleen je dienst in het begin voor niets. Op deze manier doe je relevante ervaring op. Dat staat goed op je cv.
  • Organiseer iets. Denk aan een netwerkbijeenkomst, een buurtfeest, of iets anders waarbij je jouw talenten in kunt zetten en een goed resultaat behaalt.
  • Blijf netwerken. Ga vooral naar netwerkbijeenkomsten van mensen die jou makkelijker aan werk kunnen helpen. Dat kan op veel verschillende plaatsen, zoals een vrijdagmiddagborrel bij een bedrijf, vakbeurzen of lezingen.

Maar bovenal: werk aan je zelfvertrouwen. Volg trainingen, onderzoek je talenten, weet hoe je jouw sterke punten naar voren laat komen. Ga met zoveel mogelijk mensen in gesprek. Voor je het weet zit jij weer op je plek.

Tags: Carrièreswitch, Ken jezelf, Loopbaan, Persoonlijke effectiviteit, Scoor die baan, Solliciteren, What's next?, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Solliciteren? Zo houd je zelfvertrouwen'?