Solliciteren zonder relevante werkervaring? Zo doe je dat

solliciteren zonder relevante werkervaring

Ben je de functie of het bedrijf waarin je werkt he-le-maal zat en overweeg je daarom een carrièreswitch? Of wil je eindelijk reageren op die functies waar je stiekem al maanden een oogje op hebt? Misschien houdt twijfel je nog tegen, omdat je geen relevante werkervaring en diploma’s hebt voor die droombaan. Maar het kan: je bent niet de eerste die het roer helemaal (of een beetje) omgooit. Lees in deze blog hoe je een recruiter overtuigt om voor jou te kiezen.

De voordelen van solliciteren zonder relevante werkervaring

Laten we positief beginnen. Als sollicitant zonder relevante werkervaring sta je niet per se 1-0 achter. Er zitten ook voordelen aan solliciteren vanuit een andere functie of branche. Bijvoorbeeld:

  • Je hebt een frisse blik. Werknemers met veel ervaring kunnen aardig vastgeroest zijn. Zo kan je bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen.
  • Je brengt een nieuw netwerk mee. Herinner je nieuwe werkgever daaraan, misschien is dat voor hem of haar interessant.
  • Je bent gedreven. Je hebt een mooie kans gekregen, dus je wilt jezelf graag bewijzen
  • Je bent goedkoop. Als starter kan je niet direct de hoofdprijs vragen.
  • Je kunt aanbieden om een korte tijd gratis of voor weinig geld te werken, als stage of werkervaringsplek. (Maak wel duidelijke afspraken met je nieuwe baas over hoe en wanneer die stage overgaat in betaald werk).

Schat je kansen in

Solliciteren kost veel tijd en energie. Dus schat eerst in hoe groot de kans is dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Is het een populaire functie? Is bepaalde werkervaring echt een harde eis? Misschien is het dan zonde van je tijd om een sollicitatiebrief te sturen. Als de baan je toch niet loslaat, bel dan de recruiter of afdelingsmanager op om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Of benader iemand anders die bij het bedrijf werkt voor een netwerkgesprek. Bereid een aantal concrete vragen en een pitch voor. Wie weet waarderen ze je assertiviteit en vind je zo toch een ingang.

Wat zet je op je cv?

Recruiters scannen cv’s op relevante werkervaring. Zorg dus dat die zaken bovenaan staan en in het oog springen. Om het jezelf makkelijk te maken kan je gebruik maken van een cv template. Begin met een heldere profielschets, waarin je vermeldt dat je op zoekt bent naar een baan in een andere branche. Leg kort en helder uit waarom je die overstap wilt maken. Benoem een aantal concrete eigenschappen of hobby’s waarmee je bewijst dat jij geschikt bent voor die nieuwe branche.

Op de middelbare school begon ik als redacteur voor de schoolkrant en sindsdien heb ik voor verschillende websites blogs geschreven. Nu wil ik daadwerkelijk de overstap maken naar een baan in de communicatie.

Dit is bijvoorbeeld interessante informatie voor een recruiter. Dat je tussendoor ook een bijbaantje hebt gehad in de supermarkt is minder relevant, en dat mag dus verder onderaan op je cv.

Wat zet je in je sollicitatiebrief?

In je sollicitatiebrief maak je duidelijk dat jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Vertel eerlijk dat je de gevraagde ervaring niet hebt. Hou het kort en benader het positief. Je hebt misschien geen relevante werkervaring, maar je hebt wél competenties, vaardigheden en interesses die jou geschikt maken. Denk aan vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan, hobby’s of een eenmalig project op je werk. Vermeld dat de baan voor jou een mooie kans is om je verder te ontwikkelen in het vakgebied. Laat zien dat je enthousiast bent en veel wilt leren.

Leg uit waarom je een switch wil maken

Je gaat niet zomaar op zoek naar een nieuwe baan. Je bent ergens ontevreden over in je huidige werk. Dat mag je best noemen in je sollicitatiebrief. Ga je huidige werkgever niet zwartmaken, maar benoem wat je anders zou willen in de toekomst. Waar ben je wél naar op zoek? Wat wil je veranderen in je huidige situatie?

Ik ben op zoek naar een baan waarin ik mijn creativiteit kwijt kan

Of:

Ik wil een werkgever die mij de ruimte geeft om mijn eigen tijd in te delen.

Het kan in je voordeel werken dat je door een negatieve ervaring een duidelijk beeld hebt gekregen van wat je zoekt in een baan ondanks dat je niet de relevante werkervaring hebt

Ga ervoor

Kortom: focus niet te veel op de relevante werkervaring die je niet hebt, bewijs dat je een verzameling kwaliteiten in huis hebt om de vacature te vervullen en laat zien dat je eager bent om veel te leren.

Tags: Ambitie en succes, Carrière, Carrièreswitch, cv, Droombaan, Loopbaan, Netwerken, Scoor die baan, Sollicitatiebrief, Sollicitatiegesprek, Solliciteren, Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
Young Talent Program

Hét ontwikkelprogramma voor young professionals die versneld willen groeien:

Download gratis:

Lees wat 2500 young professionals zeiden over hun werkbehoeften:

Gerelateerde artikelen:

Bekijk ook

Chat openen
Hi,
Heb je een vraag over 'Solliciteren zonder relevante werkervaring? Zo doe je dat | CW'?